Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciNotíciesCom tanquem el cercle de l’economia perquè beneficie a tots?

Com tanquem el cercle de l’economia perquè beneficie a tots?

Article d’opinió de Vicente Inglada, secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana per a València Plaza 

En 2015 la Comissió Europea va plantejar l’Estratègia d’Economia Circular, una estratègia ambiciosa que pretén un canvi fonamental en la manera de vida de la ciutadania basada en un canvi de paradigma econòmic més sostenible amb el qual totes i tots (presents i futurs) isquem beneficiats. Aquest pas de model econòmic lineal a un altre circular hauria de suposar la posada en marxa d’accions que afecten directament empreses i els seus processos de producció, però sobretot a les persones consumidores i als seus hàbits de consum.

Aquesta iniciativa de la UE, que a nivell espanyol s’ha marcat 2030 com a horitzó, pretén donar suport a el canvi a una economia que millore els seus resultats econòmics al mateix temps que es redueix l’ús dels recursos naturals (matèries primeres, aigua i fonts d’energia) garantint la sostenibilitat del subministrament, que identifique noves oportunitats de negoci impulsant la innovació i la competitivitat, així com limitar l’impacte mediambiental i lluitar contra el canvi climàtic.

Fa uns mesos, el President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, incidia en aquest canvi de paradigma econòmic anunciant un Pacte de tots els sectors implicats en el model: empresaris, treballadors i persones consumidores. Aquestes accions haurien de tindre com a fi última un canvi d’hàbits de consum en la ciutadania i una millora substancial en la sostenibilitat del nostre planeta, no solament en el pla mediambiental sinó també en l’econòmic i social.

No obstant això, per a l’aplicació d’aquest tipus de mesures que permeten un canvi en el concepte de consum i producció encara queda molt per fer. I una de les primeres, potser la més important, serà la conscienciació ciutadana sobre els canvis d’hàbits de consum, hàbits que moltes vegades vénen impostos per models econòmics lineals que només cerquen el benefici econòmic d’uns quants i per a res cerquen la transformació social i la sostenibilitat de les nostres maneres de vida.

Les Administracions haurien d’incidir de manera determinant en l’àmbit educatiu donant a conèixer als més joves accions socials en els diferents àmbits de la vida, també en l’àmbit . De tots és sabut el paper de prescriptors que tenen els més xicotets per a incidir en els hàbits de consum. No obstant això, les campanyes de conscienciació ciutadana per al canvi social (en aquest o altres àmbits) continuen sent una assignatura pendent del Consell, com també ocorre amb altres administracions públiques, que prioritzen activitats puntuals que no acaben d’incidir en la societat i en el canvi d’hàbits que altres més ambicioses.

D’altra banda, el sector empresarial hauria de prioritzar accions de promoció a través de programes de RSC (Responsabilitat Social Corporativa) que vagen més enllà d’accions puntuals destinades a campanyes socials assistencials, sinó que prioritzen aquelles que tenen com a fi última la transformació social i la incidència en el canvi d’hàbits de consum de la ciutadania. Hi ha empreses, per exemple, que continuen sorprenent-se que una organització de persones consumidores sol·licite col·laboració per a realitzar campanyes conjuntes de conscienciació ciutadana. Aquest fet només s’entén des del desconeixement de la incidència que aquestes accions poden tindre en el seu compte de resultats, ja que les persones consumidores són, en definitiva, els clients dels seus productes o serveis, i que sense ells no tindrien cap benefici possible.

El canvi de model és necessari, i per a això encara queda molt per fer. No val amb accions puntuals o posada en marxa de projectes sostenibles que al final no arriben a cap part. El canvi en els hàbits de la ciutadania s’aconsegueix informant, educant, conscienciant i posant en marxa polítiques públiques coordinades entre totes les administracions i en les quals la ciutadania tinga un paper fonamental a través de les seues reivindicacions i el seu teixit social. Per a #això, han de ser escoltats no solament en taules de treball o fòrums testimonials, sinó amb programes coordinats i consultes que servisquen per a facilitar accions que siguen resolutives i servisquen per a generar actuacions clares i contundents que tinguen al ciutadà en el focus del problema.

L’economia circular és un model econòmic clar i contundent. Est pot anar més enllà d’accions mediambientals com la reutilització o el reciclat, sinó unes altres que permeten tancar el cercle de l’economia, com aquelles accions que tinguen en compte les necessitats de les persones consumidores i la seua capacitat econòmica que tant preocupa les nostres llars. Només així, amb la implicació d’administracions públiques, empreses i consumidors, podrem aconseguir tancar el cercle de l’economia i donar passe a un model on totes i tots ens vegem beneficiats.

Consulta l’article complet a València Plaza

Compartir amb: