Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciNotíciesComunicats de PremsaVaga Ryanair: La Unió de Consumidors destaca el comportament exemplar dels passatgers davant la cancel·lació dels vols

Vaga Ryanair: La Unió de Consumidors destaca el comportament exemplar dels passatgers davant la cancel·lació dels vols

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana destaca el comportament exemplar que estan tenint els consumidors en estes jornades de vaga en la companyia Ryanair, que ha provocat cancel·lacions de vols que han afectat a milers de consumidors, que han hagut de modificar les dates previstes per a les seues vacances, viatges programats o inclús cancel·lar-los.

A més a més, a les cancel·lacions de vol previstes per la jornada de vaga s’han produït altres cancel·lacions que no estaven programades i que han afectat al consumidor en el mateix aeroport. En tots els casos, la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana recomana als consumidors que presenten en la corresponent reclamació e informa dels drets que tenen i com reclamar-los.

  • Cal tindre clar si el transport contractat està inclòs en un paquet turístic o en canvi si són serveis solts, és a dir, que el vol i l’allotjament han sigut contractats per separat.
  • En el cas de tindre contractat un viatge combinat, en el que s’inclou allotjament, transport o altres serveis, la normativa aplicable és el Reial Decret Legislatiu 1/2007 de la Llei General per a la defensa dels Consumidors i Usuaris. En canvi, si el vol ha sigut contractat per separat la normativa aplicable és el Reglament 261/2004 de la UE.
  • Este Reglament de la UE estableix les compensacions i assistència als passatgers en cas de denegació d’embarcament, cancel·lació o gran retràs, establint que els passatgers afectat per la cancel·lació de vols tenen dret al reemborsament del preu del bitllet, assistència als passatgers, i en funció de l’antelació amb que comuniquen la cancel·lació respecte a la data de eixida, una compensació econòmica segons la distància en km que oscil·la entre els 250€ i els 600€.
  • D’aquesta manera, els passatgers tenen dret a compensació llevat que el transportista aeri informe de la cancel·lació amb dos setmanes d’antelació amb respecte a l’hora d’eixida; entre dos setmanes i set dies d’antelació si ofereix un transport alternatiu que deixe eixir amb no més de dos hores amb respecte a l’hora prevista; i amb menys de set dies d’antelació si el vol alternatiu deixa eixir amb no més d’un hora de diferència respecte a l’hora prevista.
  • Així, als consumidors a qui se’ls està comunicant la cancel·lació del vol, deuen reclamar per escrit a la companyia aèria el reemborsament del bitllets, i en funció dels termes de comunicació de la cancel·lació, la compensació econòmica corresponent, així com els altres costos que els hi haja ocorregut.
  • Si el consumidor haguera contractat un segur de viatge, deu dirigir-se també a la companyia asseguradora per a comprovar les prestacions que queden cobertes en la pòlissa.
  • Si es tracta d’un vol cancel·lat dins d’un viatge combinat, les agències de viatge o organitzador, o bé comunicarà al consumidor la modificació, o bé la cancel·lació del viatge. El consumidor podrà acceptar les modificacions o optar per resoldre el contracte i cancel·lar el viatge, amb el corresponent reemborsament del viatge, i en el seu cas, la indemnització corresponent.
  • És convenient que el consumidor estiga pendent del seu correu electrònic, ja que és el mitjà pel qual la companyia li comunicarà la cancel·lació del seu vol, i d’aquesta manera evitarà un desplaçament a l’aeroport.

Per últim, Vicente Inglada, Secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana sol·licita a les autoritats que porten a terme les comprovacions necessàries per a descobrir si el funcionament de la companyia ha segut l’adequat, e interposen les corresponents sancions, tant a nivell autonòmic com estatal. A més a més, destaca el comportament dels passatgers que han reaccionat de forma exemplar davant la convocatòria de vaga. En este sentit, Inglada considera que una vegada més els consumidors entenen els drets dels treballadors però no comparteixen el trastorn que les ocasiona com a consumidors finals “la companyia és la responsable i ha de pagar per tots els problemes que està produint als usuaris afectats”.

Compartir amb: