Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciAccionsSeguretat alimentaria

La seguretat dels aliments que viatgen per la xarxa

La compra d’aliments per la xarxa creix cada vegada més a causa de la comoditat i varietat d’opcions, però també comporta riscos. En comprar aliments en línia, és essencial conéixer les regulacions de seguretat alimentària de la Unió Europea que s’apliquen tant a les botigues en línia com les botigues físiques.

En llocs web sense presència física, has de ser encara més cautelós, ja que alguns productes poden no estar autoritzats a Espanya i evadir controls sanitaris, com a nous aliments no autoritzats o complements alimentosos amb substàncies actives que suposen riscos per a la salut. No és possible garantir una seguretat del 100% en comprar en línia, per la qual cosa és crucial aprendre a identificar als venedors, conéixer els productes i riscos, i prendre mesures per a minimitzar-los.

Quines mesures has de prendre?

 

Revisa les dades de la web

El responsable d’una pàgina web de venda d’aliments ha de garantir la seguretat alimentària i el compliment de les regulacions. En llocs web de supermercats o botigues de confiança amb ubicacions físiques, és fàcil identificar al responsable a causa d’inspeccions regulars d’autoritats sanitàries. Si no estàs segur de la ubicació física del venedor, has de verificar la seua identitat i compliment de regulacions. A la Unió Europea, els llocs web han de proporcionar dades de contacte de manera permanent, fàcil, directa i gratuïta per als usuaris del servei.

Comprova la seguretat del lloc

En general, estes plataformes actuen com a intermediaris i permeten la venda legal d’aliments, però no són responsables dels productes que els venedors ofereixen. La responsabilitat recau en el venedor, no en la plataforma o xarxa social. Per tant, en comprar a través d’estos canals, és important identificar clarament qui és el venedor de l’aliment, informació que ha d’estar disponible en la plataforma o xarxa social. A més, s’ha de verificar que el venedor compleix amb els requisits legals per a vendre aliments.

Revisa la teua comanda

El mètode d’enviament ha de ser l’apropiat per al producte adquirit, especialment quan es tracta d’aliments peribles que requereixen refrigeració o congelació, assegurant així el manteniment de la cadena de fred durant el transport i el lliurament.

En rebre el producte, has de revisar que l’embalatge es troba en perfecte estat. També que l’etiquetatge ha de contindre tota la informació obligatòria, així com mostra clarament la data de caducitat o consum preferent.

Si tens algun problema o dubte respecte a les teues compres realitzades mitjançant la xarxa, contacta amb la Unió de Consumidors i t’ajudarem!

T’ASSESSOREM!

Si tens dubtes sobre seguretat alimentària des de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana, habilitem aquest canal de consulta directa amb els nostres serveis jurídics perquè t’assessoren en tot el que necessites.