Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciObjectius de Desenvolupament Sostenible

Objectius de Desenvolupament Sostenible

Un consum responsable per a un planeta millor

Per a la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, el context socioeconòmic en què vivim ens obliga a replantejar-nos el concepte de consum, tant en el qual correspon a empreses com consumidors i el procés de compra de béns i serveis per part de les persones consumidores i usuàries.

Per a la nostra associació, el consum responsable i el comerç sostenible són dos dels nostres objectius que juntament amb la defensa dels drets de les persones consumidores es converteixen en les principals accions de la nostra tasca diària. Les persones consumidores som corresponsables amb la nostra compra en els impactes socials i ambientals d’aquesta mateixa producció. Per això, la importància dels *ODS al nostre projecte i sobretot de l’objectiu 12, el que parla de consum responsable.

Objectiu 12: consum i producció sostenible

El consum i la producció mundials (forces impulsores de l’economia mundial) depenen de l’ús del medi ambient natural i dels recursos d’una manera que continua tenint efectes destructius sobre el planeta.

El progrés econòmic i social aconseguit durant l’últim segle ha sigut acompanyat d’una degradació mediambiental que està posant en perill els mateixos sistemes dels quals depén el nostre desenvolupament futur (i certament, la nostra supervivència).

  • Cada any, s’estima que un terç de tot el menjar produït (l’equivalent a 1300 milions de tones amb un valor pròxim al bilió de dòlars) acaba podrint-se en els poals de fem dels consumidors i minoristes, o desbaratant-se a causa d’un transport i unes pràctiques de recol·lecció deficients.
  • Si tothom canviara les seues bombetes per unes energèticament eficients, s’estalviarien 120 000 milions d’euros l’any.
  • En cas que la població mundial aconseguisca els 9600 milions de persones en 2050, es podria necessitar l’equivalent a quasi tres planetes per a proporcionar els recursos naturals necessaris per a mantindre els estils de vida actuals.

La pandèmia de la COVID-19 ofereix als països l’oportunitat d’elaborar plans de recuperació que revertisquen les tendències actuals i canvien els nostres patrons de consum i producció cap a un futur més sostenible.

El consum i la producció sostenibles consisteixen a fer més i millor amb menys. També es tracta de desvincular el creixement econòmic de la degradació mediambiental, augmentar l’eficiència de recursos i promoure estils de vida sostenibles.

El consum i la producció sostenibles també poden contribuir de manera substancial a la mitigació de la pobresa i a la transició cap a economies verdes i amb baixes emissions de carboni.

Més informació