Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciNotíciesComunicats de PremsaLa Unió de Consumidors detecta un increment dels preus entre 1€ i 2€ en tota mena de masses fregides

La Unió de Consumidors detecta un increment dels preus entre 1€ i 2€ en tota mena de masses fregides

La Unió de Consumidors detecta un increment dels preus entre 1€ i 2€ en tota mena de masses fregides

Un any més davant l’inici de les festes falleres, la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana està duent a terme una campanya informativa sobre les recomanacions en la compra i consum de bunyols i xurros durant les Falles.

Una de les primeres qüestions que han de tindre en compte els consumidors és que totes les parades de venda al públic han d’indicar de manera visible i clara el preu de tots els productes que estiguen a la venda. També han de disposar del model oficial de Fulles de Reclamacions de la Generalitat Valenciana i facilitar-li-la als usuaris que així ho sol·liciten. A més, els establiments estan obligats a entregar als consumidors el comprovant de la compra, necessari en el cas d’haver de posar una queixa o reclamació.

Els consumidors poden comprovar que les parades tenen les corresponents autoritzacions, ja que han d’estar exposades en un lloc visible i que han d’estar correctament identificades perquè, en cas de qualsevol incidència, els usuaris puguen fàcilment identificar-les

També han de tindre en compte que tots els productes que estiguen a la venda han d’estar protegits per vitrines o sistemes similars com a caixes, separadors, a excepció dels envasaments. I en el cas d’aquells aliments que per la seua composició requerisquen ser conservats amb refrigeració, com a cremes i nates, és necessari que estiguen en un lloc refrigerat amb termòmetres de lectura exterior perquè el ciutadà el puga comprovar.

Quant a la instal·lació i utensilis utilitzats per a l’elaboració dels aliments en el cas que en el mateix establiment s’elaboren masses fregides aptes per a celíacs i no celíacs és necessari la separació física de tots dos productes i la utilització d’utensilis diferents per a evitar les contaminacions creuades.

Independentment d’això, tot el personal encarregat de la manipulació dels aliments ha d’haver realitzat els corresponents cursos de formació en higiene alimentària. Per tant, i en opinió de la Unió de Consumidors de València els productes han de manipular-se amb pinces o paletes específiques, i mai directament amb les mans.

A més, i quant als recipients on s’elaboren els aliments han d’estar degudament coberts quan no s’estiguen utilitzant per a protegir adequadament l’oli, i evitar la reutilització excessiva de l’oli, ja que generalment un excessiu ús del mateix oli pot presentar alteracions. Quan l’oli de fritada presenta una olor desagradable, color inapropiat (enfosquiment intens), augment de la viscositat, aparició de restes alimentoses en l’oli, evidència una deterioració d’aquest producte.

En relació als preus, s’ha produït un increment generalitzat en les masses fregides entre 1€ i 2€ respecte a l’any anterior, degut especialment a la pujada del preu de la matèria primera. També existeixen diferències en funció de la ubicació de la instal·lació de la parada de venda de bunyols i xurros, sent en principi més cars en zones cèntriques i de molt de trànsit de ciutadans, i més barats en parades situades en barris.

Finalment, Vicente Inglada, secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana recomana als usuaris que davant qualsevol irregularitat que detecten sol·liciten les fulles de reclamacions, deixant constància de la seua queixa. A més, Inglada ha assenyalat que un any més la Unió de Consumidors col·labora amb el Gremi de Bunyoleries i Xurreries fomentant la qualitat del producte i informant de les recomanacions en la compra de masses fregides.

Compartir amb: