Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciNotíciesInformacióLa Unió de Consumidors informa de les recomanacions davant l’inici de la Setmana Santa

La Unió de Consumidors informa de les recomanacions davant l’inici de la Setmana Santa

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, davant la proximitat de la Setmana Santa en la qual molts ciutadans es preparen per a realitzar algun viatge en aquestes festes, ofereix una sèrie de consells als consumidors per a evitar que els seus drets puguen ser vulnerats.

Agències de viatges:

  • Si l’usuari opta per un paquet turístic, és important que sol·licite el contracte, on ha d’aparèixer les dades fonamentals del viatge i els seus organitzadors, així com segurs i persones o organismes de contacte en els diferents punts de l’itinerari, sobretot si es viatja a l’estranger.
  • Ha de conservar la publicitat durant tot el viatge, ja que aquesta té caràcter contractual.
  • És preferible contractar viatges en empreses adherides al Sistema Arbitral de Consum.
  • És recomanable realitzar un segur de viatge que, davant la cancel·lació, impedisca la pèrdua de la reserva, que suposa un cost d’entre el 25 i 40% de l’import total.
  • Si és l’Agència qui anul·la el viatge, el consumidor tindrà dret al reemborsament del preu o a un viatge equivalent, excepte raons de força major imprevisibles o inevitables.
  • Abans de viatjar, l’usuari ha d’informar-se sobre la necessitat de vacunes, visats, taxes…

Apartament turístic:

  • El reglament que regula els habitatges turístics en la nostra Comunitat estableix els requisits que han de complir aquests apartaments, tals com la comunicació i inscripció en el Registre de Turisme tant per part de les empreses gestores d’habitatges turístics com per persones físiques o jurídiques que cedisquen un apartament turístic.
  • En el preu estan compresos els serveis de consergeria i recepció, reparacions i manteniment i els subministraments d’aigua, energia elèctrica, combustible. També queden incloses en el preu, la utilització de les instal·lacions de parcs infantils, piscines, jardins i terrasses comunes; i en el cas que s’oferisquen serveis complementaris no inclosos en el preu de l’apartament, hauran de donar-se la deguda publicitat dels preus dels mateixos i no serà obligatòria la seua utilització pel client.
  • Els consumidors han de rebutjar i sospitar de qualsevol sistema de reserva d’allotjament, en la qual no lliuren justificants del lliurament de diners en concepte de reserva o que no faciliten per escrit les condicions de la prestació del servei, ja que no ofereixen les suficients garanties a l’usuari que es va a prestar el servei en les condicions pactades

També cal tenir en compte el mitjà de transport que s’utilitze, és necessari prendre determinades recomanacions:

Si viatja amb avió:

-Confirmar la reserva del bitllet abans de volar i parar esment a la “hora límit d’acceptació de vol”, ja que si el consumidor arriba tard, la companyia aèria no està obligada a acceptar-li ni podrà exigir el reemborsament del bitllet.

– Si és víctima del overbooking, l’usuari, sempre que haja confirmat la seua plaça, té dret a una indemnització depenent de la distància del viatge i al reemborsament del seu bitllet. A més pot exigir a la companyia aèria les despeses de menjar, beguda i allotjament pel que ha de conservar els tiquets i factures.

– En cas de pèrdua, deterioració o retard de l’equipatge, el consumidor té dret a una indemnització per quilogram facturat. De totes maneres es recomana realitzar una declaració del valor del contingut de l’equipatge en facturar-ho.

Si viatja amb tren:

-Si es retarda el tren, el consumidor té dret a una indemnització pels perjudicis causats que oscil·laran entre el 25%, el 50% o el 100% del preu del bitllet segons l’excés sobre l’horari previst.

-En cas de pèrdua o dany de l’equipatge, l’usuari solament tindrà dret a una indemnització si ha facturat l’equipatge.

Si viatja amb autobús:

-L’usuari ha de comprovar que en el bitllet figure el nom de l’empresa, la data del viatge, el trajecte, el preu, el nombre de vehicle i del seu seient

-Cada usuari té dret al transport gratuït de 30 quilograms d’equipatge, encara que pot excedir-se 20 quilograms previ pagament de l’excés. La responsabilitat de l’empresa per qualsevol dany o pèrdua de les maletes també es pot reclamar.

Si viatja amb cotxe:

-L’usuari, abans de viatjar, ha de revisar el seu vehicle i respectar les normes de la Direcció general de trànsit.

Vicente Inglada, Secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana recorda que si malgrat seguir totes aquestes recomanacions els usuaris de viatges i mitjans de transport tenen algun problema o creuen que s’han vulnerat els seus drets com a consumidor, han de deixar constància de la reclamació en aqueix mateix moment sol·licitant les fulles de reclamacions. I si el problema no es resol, a la volta del viatge es pot seguir amb la reclamació a través dels diferents organismes amb competència en consum o de qualsevol de les oficines de la Unió de Consumidors.

Compartir amb: