Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciNotíciesComunicats de PremsaVaga Ryanair: La Unió de Consumidors demana als passatgers afectats per la vaga de Ryanair que reclamen als mostradors de la companyia

Vaga Ryanair: La Unió de Consumidors demana als passatgers afectats per la vaga de Ryanair que reclamen als mostradors de la companyia

Vaga Ryanair: La Unió de Consumidors demana als passatgers afectats per la vaga de Ryanair que reclamen als mostradors de la companyia

Han d’informar-se als organismes competents de tots els seus drets com a persones consumidores davant la cancel·lació dels vols i retràs dels mateixos i que desconfien de les plataformes que estan apareixent amb motiu dels aturs

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana amb motiu de les noves vagues convocades per la companyia Ryanair recomana a les persones consumidores que puguen veure’s afectades que reclamen els seus drets i sol·liciten als mostradors de la companyia les fulles de reclamació per a sol·licitar les compensacions corresponents i sol·liciten qualsevol tipus d’informació als organismes competents en matèria de consum. Al mateix temps, adverteixen de l’aparició d’algunes plataformes amb un clar interès lucratiu que adverteixen de demandes col·lectives amb la finalitat de beneficiar-se econòmicament d’aquesta situació quan existeixen organismes com AENA, la pròpia companyia o inclús a AESA (Agència Espanyola de Seguretat Aèria) . En este sentit adverteixen que la millor solució és informar-se als serveis jurídics de les Associacions de Persones Consumidores que no tenen ànim de lucre.

A més a més, a les cancel·lacions d’alguns vols previstes per la jornada de vaga, des de la Unió de Consumidors adverteixen que, per motiu obvis, es produiran retards en altres vols programats i que afectaran al consumidor en el mateix aeroport. En tots els casos, la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana recomana als consumidors que presenten en la corresponent reclamació e informa dels drets que tenen i com reclamar-los.

  • Cal tindre clar si el transport contractat està inclòs en un paquet turístic o en canvi si són serveis solts, és a dir, que el vol i l’allotjament han sigut contractats per separat.
  • En el cas de tindre contractat un viatge combinat, en el que s’inclou allotjament, transport o altres serveis, la normativa aplicable és el Reial Decret Legislatiu 1/2007 de la Llei General per a la defensa dels Consumidors i Usuaris. En canvi, si el vol ha sigut contractat per separat la normativa aplicable és el Reglament 261/2004 de la UE.
  • Este Reglament de la UE estableix les compensacions i assistència als passatgers en cas de denegació d’embarcament, cancel·lació o gran retràs, establint que els passatgers afectat per la cancel·lació de vols tenen dret al reemborsament del preu del bitllet, assistència als passatgers, i en funció de l’antelació amb que comuniquen la cancel·lació respecte a la data de eixida, una compensació econòmica segons la distància en km que oscil·la entre els 250€ i els 600€.
  • D’aquesta manera, els passatgers tenen dret a compensació llevat que el transportista aeri informe de la cancel·lació amb dos setmanes d’antelació amb respecte a l’hora d’eixida; entre dos setmanes i set dies d’antelació si ofereix un transport alternatiu que deixe eixir amb no més de dos hores amb respecte a l’hora prevista; i amb menys de set dies d’antelació si el vol alternatiu deixa eixir amb no més d’un hora de diferència respecte a l’hora prevista.
  • Així, als consumidors a qui se’ls està comunicant la cancel·lació del vol, deuen reclamar per escrit a la companyia aèria el reemborsament del bitllets, i en funció dels termes de comunicació de la cancel·lació, la compensació econòmica corresponent, així com els altres costos que els hi haja ocorregut.
  • Si el consumidor haguera contractat un segur de viatge, deu dirigir-se també a la companyia asseguradora per a comprovar les prestacions que queden cobertes en la pòlissa.
  • Si es tracta d’un vol cancel·lat dins d’un viatge combinat, les agències de viatge o organitzador, o bé comunicarà al consumidor la modificació, o bé la cancel·lació del viatge. El consumidor podrà acceptar les modificacions o optar per resoldre el contracte i cancel·lar el viatge, amb el corresponent reemborsament del viatge, i en el seu cas, la indemnització corresponent.
  • És convenient que el consumidor estiga pendent del seu correu electrònic, ja que és el mitjà pel qual la companyia li comunicarà la cancel·lació del seu vol, i d’aquesta manera evitarà un desplaçament a l’aeroport.

Per últim, Vicente Inglada, Secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana sol·licita a les autoritats que porten a terme les comprovacions necessàries per a averiguar si el funcionament de la companyia ha sigut l’adequat e interposen les corresponents sancions, tant a nivell autonòmic com estatal. A més a més, demana als passatgers afectats un comportament exemplar per a evitar altercats innecessaris i que mantinguen la calma informant-se en tot moment de qualsevol dubte als mostradors de l’aeroport de la companyia o de la pròpia AENA. No obstant, la companyia Ryanair, ja està advertint que no donarà cap tipus d’indemnització amb motiu de la vaga de pilots. En aquest sentit, Inglada considera que una vegada més els consumidors entenen els drets dels treballadors però no comparteixen el trastorn que els ocasiona com a consumidors finals “la companyia és la responsable i ha de pagar per tots els problemes que està ocasionant als usuaris afectats”.

Compartir amb: