Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciNotíciesCampanyesConsum i poder adquisitiu, per Vicent Inglada en Levante Valencia

Consum i poder adquisitiu, per Vicent Inglada en Levante Valencia

El poder adquisitiu de les persones consumidores de la nostra comunitat és un factor fonamental per a conèixer la situació econòmica de les famílies valencianes. Tots els estudis ens indiquen que existeix un xicotet repunt en la capacitat econòmica d’aquestes famílies; no obstant açò, també és cert, que trobem dades preocupants respecte a l’índex de pobresa. Aquests dies coneixíem que prop de 218.000 llars valencianes, més de 700.000 persones, es troben en una situació de pobresa extrema. Açò reflecteix una situació preocupant que afecta a un percentatge elevat de la ciutadania de la Comunitat i que requereix de mesures urgents per a evitar situacions de vulnerabilitat entre la societat valenciana. Així doncs, aquesta situació demanda accions i iniciatives per part del Consell i de les administracions locals, que ja s’han posat a la feina presentant mesures que ajuden a mitigar les desigualtats socials i potenciant determinats serveis que contribueixen a trencar amb estereotips socials que generen situacions de vulnerabilitat i que les Administracions han de frenar.
Des de l’àmbit del consum, aquesta situació genera, també, grans desigualtats, produint un desequilibri important entre les persones consumidores i els seus hàbits de consum. Precisament, els hàbits de consum, són l’indicador que més desigualtats genera. En la societat actual, la capacitat econòmica de la ciutadania es mesura en funció de l’evolució dels preus dels béns, generant situacions preocupants en les quals s’estigmatitza a un sector important de la societat, excloent-los d’un sistema de benestar social que necessita un replantejament per part de tota la societat. Aquestes desigualtats, generades en gran part pel model econòmic que predomina en la societat consumista en la qual vivim, necessita d’una resposta globalitzada per part de totes les Institucions.
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), precisament, pretenen atallar aquest problema i generar mecanismes de lluita en contra de la pobresa mundial i l’engegada d’actuacions que cuiden el nostre planeta i que servisquen per a conscienciar a tota la societat de la necessitat d’un canvi de valors en un món en el qual prevalen les desigualtats i s’imposen les injustícies que componen els models econòmics imperants.

Un altre dels temes que sens dubte crea un problema i que requereix de mesures urgents és la pobresa energètica, problema que en aquests moments depèn d’un recurs d’inconstitucionalitat per part del Govern d’Espanya, que prefereix qüestionar les competències de cadascuna de les diferents administracions abans que pal·liar el problema de més de 500.000 llars valencianes que en aquests moments tenen greus problemes per a pagar els seus rebuts de llum, aigua i gas.

Finalment, no volguera deixar de realitzar una reflexió sobre la injusta pèrdua de poder adquisitiu dels nostres majors que en aquests dies estan rebent la comunicació per part de la Seguretat Social d’amb prou faenes una pujada salarial del 0,25 % quan l’IPC s’ha situat entorn de l’1,1 %. Aquesta situació produeix, sens dubte, un context clar de desigualtat social, afectant a un sector clau per al manteniment de moltes economies familiars que depenen dels pocs ingressos que reben per part dels nostres majors. Una vegada més, el Govern d’Espanya perjudica als interessos econòmics de sectors claus per al desenvolupament econòmic del nostre país i forja desequilibris que afecten a la capacitat de consum de la nostra ciutadania.

És clar que existeix un problema important de desigualtats socials i que, sens dubte, afecta de manera molt important a un percentatge molt elevat de la població. Mentre aquesta situació no se solucione, la capacitat econòmica de les persones consumidores seguirà sent un llast per a les finances de la Comunitat Valenciana que, per cert, bastant té amb aguantar la situació de infrafinanciación que donaria per a escriure un o diversos articles d’opinió.

Pots consultar aquesta notícia en: www.levante-emv.com/opinion/2018/02/08/consumo-adquisitivo/1676677.html

Compartir amb: