Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciNotíciesComunicats de PremsaEls catàlegs de publicitat de joguets mantenen els rols i estereotips de gènere

Els catàlegs de publicitat de joguets mantenen els rols i estereotips de gènere

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana ha analitzat els catàlegs de publicitat de joguets de diversos centres comercials o botigues especialitzades que són elaborats específicament per a la campanya nadalenca, amb l’objectiu d’avaluar els missatges publicitaris que a través de les imatges i colors transmeten, i si s’evidencia diferències de gènere vinculades als joguets. Cal no oblidar que en aquestes dates els xiquets i xiquetes utilitzen aquests catàlegs com a suport per a triar els joguets que posteriorment demanen en les seues cartes a Papa **Noel i els Reis Mags.

En la revisió realitzada s’ha detectat una menor presència d’imatges de xiquets o xiquetes interactuant amb els joguets, no obstant això on si apareixen es poden extraure que en els joguets d’imitació com a cuines, carrets, supermercats si apareixen fotografies de menors de tots dos sexes, no obstant això si es tracta de ninots o cura de l’aspecte físic sol aparèixer xiquetes vinculades a aquest, per la qual cosa es mantenen els rols establits segons el gènere. En canvi quan s’anuncien joguets de construcció, cotxes i conducció, la imatge que predomina és la del xiquet. Des de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana entenem que en aquests casos s’està oferint un missatge inadequat al menor en associar a la xiquetes el rol de cures, bellesa i als xiquets el rol d’acció, reforçant els arquetips sexistes.

Quant a la utilització dels colors sí que existeix una evolució respecte a altres anys, en el disseny dels catàlegs han aparegut colors com el verd, groc, roig, turquesa en la decoració de les pàgines dels fullets independentment que tipus de joguets. Encara que el rosa és el preval en els joguets de xiquetes i el blau en el de xiquets, aquests colors comparteixen protagonisme amb altres colors i fins i tot s’intercanvien, per la qual cosa sí que es pot afirmar que hi ha hagut un avanç quant a la vinculació dels colors al tipus de joguets. Un altre dels avanços és la desaparició de la separació dels joguets per sexes en els catàlegs.

Una altra de les conclusions que es pot extraure és una major presència d’altres membres de la família interactuant amb el joguet, els adults, pare o mare, apareixen com un membre més que participa en el joc.

Cal destacar algun catàleg, amb una major presència de fotografies de xiquets i xiquetes independentment del tipus de joguets, així com la d’adults, avis i àvies interactuant, reflectint millor la societat actual en la qual vivim.

Finalment, Vicente Inglada, secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana considera necessari transmetre a través de les imatges i fotografies que apareixen en els catàlegs missatges als menors concordes a la societat actual molt més igualitària i diversa.

Compartir amb: