Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciNotíciesComunicats de PremsaLa futura llei de contractes de crèdit immobiliari no és tan beneficiosa per al consumidor
hipoteca

La futura llei de contractes de crèdit immobiliari no és tan beneficiosa per al consumidor

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana considera que l’Avantprojecte de Llei de contractes de crèdit immobiliari que està ultimant El Govern és insuficient i no és tan beneficiosa per al consumidor. A més, entén que aprofita la transposició de la Directiva 2014/ 17/UE sobre els contractes de crèdit celebrats amb els consumidors per a béns Immobles d’ús residencial per a establir mecanisme que reduïsquen la responsabilitat de les entitats financeres per la falta de transparència en la informació que oferix al consumidor abans de firmar un préstec hipotecari.

L’Avantprojecte de Llei establix l’obligatorietat que el consumidor acudisca al notari perquè li resolga els dubtes relacionades amb el seu préstec hipotecari, este ha de certificar que el consumidor entén les clàusules. Esta labor d’assessorament financer que se li atorga al notari amb el corresponent alçament d’acta, dificultarà la possibilitat que posteriorment els consumidors puguen reclamar a l’entitat bancària la falta d’informació i transparència en les clàusules dels préstecs hipotecaris. Segons l’opinió de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana l’assessorament previ del notari al consumidor no garantix que este haja entés i siga conscient de la repercussió econòmica de certes clàusules incloses i redactades per l’entitat bancària.

La inadequada informació en la comercialització de productes financers o la falta de transparència en el tancat dels contractes de préstecs hipotecaris per part de les entitats financeres ha generat en els últims anys múltiples reclamacions i procediments judicials que majoritàriament han sigut resolts de forma favorable per al consumidor: preferents, accions, clàusules sòl, gastos formalització préstec hipotecari.

Segons l’opinió de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, esta problemàtica tan generalitzada en el sector bancari ha posat de manifest el desequilibri de força entre consumidor i entitat bancària, la nul·la possibilitat de negociació que té el consumidor, com a part dèbil, i per tant, la necessitat de desenrotllar campanyes d’educació financera als consumidors i la regulació de la informació prèvia que rep el consumidor amb una legislació que protegisca més els drets dels consumidors.

A més, és essencial que existisca una verdadera competència en els préstecs hipotecaris, de manera que el consumidor puga comparar-los i, sobretot, entendre’ls, donades les complicades redaccions que utilitzen les entitats en este tipus de contractes.

Valorant en la seua justa mesura la intervenció del notari en el procés de contractació, la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana entén que l’assessorament al consumidor ha de prestar-se per les entitats i organismes que de veritat coneixen la problemàtica existent, i puguen informar i assessorar adequadament el consumidor, tant en el producte a contractar com en els seus drets. A més, s’hauria d’aprofitar esta futura normativa per a exigir a les entitats bancàries una adequada redacció d’estos contractes i les seues clàusules, de manera que qualsevol consumidor puga fàcilment entendre la seua redacció.

Este Avantprojecte de Llei, tal com està redactat, no canviarà significativament la situació actual en què es troben els consumidors a l’hora de contractar un préstec hipotecari amb les entitats, la qual cosa limitara l’accés als consumidors a una adequada oferta dels crèdits.

Compartir amb: