La Unió de Consumidors posa en marxa una campanya per al foment de la Responsabilitat Social Corporativa
La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana en col·laboració amb la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica posen en marxa la campanya “Moure el món és la nostra responsabilitat” per a fomentar el compromís de les empreses amb la Responsabilitat Social Corporativa.
La RSC hauria de convertir-se en un dels grans objectius per a les empreses, vinculada especialment als Objectius de Desenvolupament Sostenible que des de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) es van adaptar el 25 de setembre de 2015 i que té com a meta complir-se en els pròxims 15 anys. Per a poder dur a terme el compliment d’aquests objectius, tothom ha d’apostar per ells: governs, empreses i la societat civil.
Aplicant els ODS les empresa garanteixen un desenvolupament sostenible capaç de satisfer les necessitats del present sense comprometre la capacitat de les futures generacions, sent fonamental harmonitzar tres elements bàsics: el creixement econòmic, la inclusió social i la protecció del medi ambient.
Les empreses i organitzacions tenen una gran capacitat de contribuir al desenvolupament del seu entorn, sent importants agents de transformació. Per tant, juguen un paper essencial en el desenvolupament de les accions emmarcades en el ODS per a fomentar unes noves circumstàncies cap al desenvolupament social. Alinear-se amb els ODS és essencial per a identificar els riscos i impulsar la innovació comptant amb una perspectiva integral de totes les accions.
Des del seu establiment en 2015, cada vegada són més les empreses que han decidit integrar els ODS en les seues estratègies de RSC. Segons el V Informe sobre l’impacte social de les empreses, elaborat per la Fundació SERES i Deloitte, el 90% de les companyies analitzades afirma contemplar els ODS en les seues estratègies de RSC. Això no sols mostra que estem davant una important tendència, també indica fins a quin punt les empreses han assumit el paper clau que juguen en la consecució d’aquests objectius universals.
Els ODS més esmentats estan directament relacionats amb les capacitats que les empreses participants en l’estudi tenen per a contribuir als canvis que demanda la nostra societat: el treball decent i qualitat de vida dels treballadors, la igualtat de gènere, la salut i qualitat de vida i el consum i producció responsables (ODS 8,5,3 i 12).
Com poden les empreses aplicar els ODS en les seues polítiques de Responsabilitat Corporativa?
- Fomentar un consum responsable entre els membres de l’empresa
- Reduir la bretxa de gènere.Les dones guanyen entre un 10% i un 30% menys que els homes per fer el mateix treball. La desigualtat de remuneració persisteix en tots els entorns. Apostar per una política de treball que recolze el treball d’igual salari per treball igual.
- Apostar per una gestió de l’energia -electricitat i aigua- eficient
- Promoure la igualtat. Totes les persones són iguals independentment del seu gènere, raça, orientació sexual, origen social i capacitat física.
- Desenvolupar productes i serveis que contribuïsquen al compliment dels ODS
- Dur a terme projectes d’acció social
- Afavorir la conciliació laboral i personal
- Reduir la petjada de carboni
- Apostar per l’ús d’energies renovables
- Incorporar en el contracte amb proveïdors clàusules en matèria de sostenibilitat i drets humans
Moure el món és responsabilitat de tots però hem d’apostar per un desenvolupament on prevalga el medi ambient, la igualtat, el desenvolupament sostenible i la informació.