Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciNotíciesComunicats de PremsaLa Unió de Consumidors realitza una enquesta sobre el cost de la tornada al col·le i hàbits de les famílies

La Unió de Consumidors realitza una enquesta sobre el cost de la tornada al col·le i hàbits de les famílies

La Unió de Consumidors realitza una enquesta sobre el cost de la tornada al col·le i hàbits de les famílies

Un 70% de les persones consumidores intentaran gastar menys per la situació econòmica actual

Com cada any, la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana ha realitzat un sondeig per a conéixer el cost de la tornada al col·le i els hàbits de les famílies. En aquesta ocasió la tornada al col·le suposarà que les persones consumidores facen un major esforç econòmic a causa de la pujada dels preus entre un 10% i un 20% en determinats productes com a material escolar, llibres i roba.

Quant a la previsió de despeses, les dades que llancen aquesta enquesta varien notablement en funció del tipus de col·legi en el qual està escolaritzat l’alumne, ja siga públic, concertat o privat.

Una de les partides més habituals en la tornada al col·le és l’adquisició de l’uniforme, sempre que el centre escolar al qual assistisca l’alumne així ho requerisca, o roba per a iniciar el nou curs. L’uniforme suposa una despesa d’uns 200 euros, però sempre tenint en compte que no s’adquireixen tots els articles de l’uniforme, sinó que es reutilitzen peces, especialment roba d’abric i sabates.  En els centres on no es requerisca uniforme, les famílies també tenen previst destinar com a mínim 40€ per a equipar als menors. En canvi, en els col·legis privats el desemborsament econòmic és molt més elevat, ronda els 600€.

Per a reduir la partida de roba i/o uniforme més del 75% de les famílies valencianes reconeixen que reutilitzaran part de la roba de la temporada anterior. De fet, un 85% de les famílies amb més d’1 fill assenyala que els germans xicotets aprofiten la roba dels germans majors com a norma habitual però que aquest any degut a la situació econòmica sé intensificarà més l’hàbit fins i tot amb un arranjament mínim. La major despesa deguda a l’ús es produirà en el calçat que anirà entre una forqueta de 40€ a 80€ euros de mitjana depenent del model i la marca.

Un altre de les despeses és l’adquisició de llibres de text i material escolar. En aquesta partida les persones consumidores han afirmat que si es pertany a la *Xarxa *llibre l’estalvi oscil·la entre 300€i 350€, i simplement destinen al voltant de 50€ en la compra dels quadernets emplenables que hi ha en cada curs. En material escolar també gastem de mitjana 50€ per xiquet, incloent només el bàsic i sense adquirir els articles més cars com a motxilles, estotjos, i altres tipus de materials com a calculadora, compàs, jocs de regles.  La reutilització del material suposa fins a un 50% d’estalvi per a les famílies. Els materials complementaris com a bolígrafs, llapis, carpetes, maquinetes etc són els que més es reutilitzen de l’una a l’altre i els que menys llibretes i quaderns. També es reutilitzen cada vegada més les motxilles i estotjos, però, així i tot, hi ha un percentatge elevat, prop d’un 50% que no concep l’inici de curs sense la compra d’això articles.

A aquestes despeses cal afegir en el seu cas, AMPA, servei de menjador, transport, quotes escolars, segur que incrementen més el desemborsament que ha de fer front les famílies valencianes aquest mes de setembre.

Quant a les extraescolars, un 30% de les famílies valencianes reconeixen que aquest curs renunciarà per motius econòmics a algunes de les classes extraescolars complementàries a les quals habitualment assistien els seus fills, però la majoria de les famílies reconeixen que faran un esforç per a aconseguir que els seus fills puguen tindre hores de reforços d’idioma.

En definitiva, per a iniciar el curs escolar les famílies valencianes destinaren des de 150€ fins a 1.000€ depenent del tipus del centre en el que està escolaritzat l’alumne, ja siga públic, concertat o privat. En opinió de Vicente Inglada, secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana “a causa de la situació econòmica actual moltes famílies valencianes estan modificant els seus hàbits fent un consum més responsable i sostenible, i seguint les recomanacions que realitzem des de les associacions de consumidors”.

Compartir amb: