Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciNotíciesComunicats de PremsaUn 40% de les famílies valencianes destinaran menys pressupost a celebrar les festes nadalenques

Un 40% de les famílies valencianes destinaran menys pressupost a celebrar les festes nadalenques

Un 52,6% dels ciutadans ha declarat que té previst destinar el mateix pressupost que l’any passat per a les despeses de les Festes Nadalenques, un 38,7% gastarà menys diners i solo un 8,7% més. Aquestes són algunes de les conclusions del Sondeig les Despeses Nadalenques que ha realitzat la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana amb l’objectiu de conèixer com variarà el pressupost destinat a les festes nadalenques a causa de la situació provocada pel Covid 19.

Les partides on tenen previst reduir més el pressupost respecte a l’any anterior, són principalment en oci, Nit de cap d’any, menjades fora de la llar amb amics i familiars i viatges. La ciutadania és conscient que aquest Nadal han de ser diferents i per tant està optant per reduir els esdeveniments i reunions amb amics i familiars, que en altres anys són habituals. En canvi, es detecta un lleuger increment en la partida destinada a la cistella de la compra per a celebrar els menjars dels dies importants del Nadal que en aquesta ocasió s’organitzaran majoritàriament en les llars, i amb les limitacions de comensals establides.

Quant a joguets i regals es té previst mantenir el pressupost d’altres anys, encara que moltes de les persones consumidores compraran en línia, que des de l’inici de l’estat d’alarma al març s’han anat generalitzant entre la ciutadania i que per a la campanya de Nadal es manté.

La compra de loteria per al sorteig del dia 22 de desembre i el del Xiquet també s’ha reduït enguany, en general manifesten que es deu se’ls ofereixen menys paperetes. Moltes associacions culturals o organitzadors d’esdeveniments i festes que habitualment venien participacions per als sortejos de Nadal per a recaptar fons, enguany no les han realitzades.

Vicente Inglada, secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana “la ciutadania està conscienciada i aquest Nadal se celebraran de forma diferent, reduint les reunions socials tal com es reflecteix en el sondeig. En aquest sentit valora positivament la implicació de les persones consumidores en aquestes dates per a evitar un increment de contagis”.

Respecte a alguns hàbits de consum, Inglada assenyala que han detectat que les persones consumidores són més conscients dels problemes econòmics que estem passant i han despertat una major consciència que els fa ser molt més responsables i sostenibles. A més, Inglada ha assenyalat, que es nota un increment important en la compra de productes de proximitat i del nostre territori, però encara així continuen sent necessàries campanyes per part de l’Administració. En aquest sentit, el secretari de la Unió de Consumidors assenyala com molt positives les campanyes que fomenten la venda de productes locals en plataformes digitals adaptant-se als nous hàbits de la ciutadania.

RECOMANACIONS

1. No deixe les compres per a l’últim moment. Si les fa amb temps podrà comparar preus i qualitats sense presses i evitarà concentracions.
2. Faça una llista amb el que realment necessita comprar i no s’excedisca del pressupost de què disposa.
3. Recorde que el més publicitat no és necessàriament el millor.
4. Vaja amb compte en la utilització de targetes de pagament. La despesa al principi no es nota, però després arriben les factures…
5. Rebutge embolcalls excessius i opte per alternatives decoratives respectuoses amb el medi ambient. Per descomptat, res d’arbrets naturals i recorde utilitzar els contenidors de reciclatge de forma adequada.
6. Per a reclamar li seran molt útils els tiquets i factures de compra. Conserve’ls!
7. Si comprarà productes de telefonia, informàtica o electrodomèstics exigisca una garantia mínima de dos anys i fullets informatius en espanyol.
8. Llija atentament les etiquetes, ja que poden contenir informació important.
9. Recorde que si realitza la compra online, disposa de 14 dies per a la devolució del producte.
10. Tinga en compte l’edat dels xiquets i xiquetes a l’hora de triar els joguets. També convé prestar especial atenció a la procedència dels joguets, especialment en basars **multiprecio, ja que, desgraciadament, el segell de seguretat “CE” pot ser falsificat i no hi ha manera de saber si els productes han passat els controls de seguretat i qualitat exigits. No adquirisca joguets que fomenten actituds o conductes sexistes, xenòfobes o violentes.

Compartir amb: