La llanda de begudes està d’aniversaris. En 2020 es commemora el seu 85 aniversari i per a celebrar-ho València ha sigut la ciutat triada per a donar el tret d’eixida a l’exposició itinerant “Les Llandes de la teua Vida, les Vides de la teua Llanda”, que pròximament recorrerà altres capitals espanyoles.
Per a presentar aquesta original mostra- que estarà del 16 al 30 de gener a la sala lametro- aquest matí han estat presents en roda de premsa Rebeca Torró Soler, Secretària Autonòmica d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Consum; Vicente Inglada, Secretari General de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana; Juan Moreno Rodríguez, Secretari General de LLIT i Juan Ramón Meléndez, Director de l’Associació de Llandes de Begudes.
Obria l’acte precisament aquest últim, Juan Ramón Meléndez qui va començar la presentació assegurant que “aquesta exposició conta una història d’èxit, la de l’adaptació d’un envàs a la societat a la qual dóna servei”. També va ressaltar que “la llanda de begudes és l’envàs més reciclat en el món, i a Espanya, on la taxa de reciclatge es va situar en 2018 en el 86,1%, encara que aspirem a augmentar-la amb l’ajuda d’ajuntaments i ciutadans”. Finalment va esmentar que “l’exposició descriu les prodigioses qualitats ambientals de la llanda de begudes: Un reciclatge infinit, sense pèrdues de quantitat ni de qualitat i amb aclaparadors estalvis energètics i d’aigua”.
Per part de LLIT (Confederació d’Associacions d’Usuaris i Consumidors Europeus), el seu Secretari General, Juan Moreno Rodríguez, ha posat de manifest en la seua intervenció “la important contribució d’aquest sector industrial a l’Economia Circular, tant amb l’alleugeriment de les llandes com amb el seu reciclatge. És precisament aquest procés de convertir residus en recursos en el qual la llanda representa el millor exemple de sostenibilitat, contribuint també a la innovació, al creixement i a l’ocupació”.
També ha assenyalat Moreno, “la labor d’organitzacions socialment compromeses com a LLIT, tant a nivell estatal com territorial, ha de ser formar, informar i sensibilitzar, i així assegurar que la població exercisca el seu poder d’elecció amb responsabilitat, una cosa imprescindible en una societat veritablement circular com la que aspirem a construir”.
Vicente Inglada, Secretari General de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana va destacar “és sorprenent que fabricar una llanda de begudes partint d’una reciclada només requerisca un 5% de l’energia. Però assegurar aqueix miracle requereix d’un acte voluntari del ciutadà: portar la llanda al contenidor groc. Per tant, la clau continua sent el ciutadà. Hi ha molt que podem fer individualment”.
Finalment, ha sigut Rebeca Torró, Secretària Autonòmica d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Consum, qui ha tancat l’acte: “Entre tots, consumidors, fabricants i administració pública, hem d’aconseguir que el reciclatge siga un hàbit més en la nostra vida diària, un costum que fem de forma automàtica- si volen inconscient- però a la qual hem arribat després d’un procés de conscienciació perquè significa que estem contribuint a un món millor.”