Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciNotíciesComunicats de PremsaLa Unió de Consumidors informa de les recomanacions en rebaixes

La Unió de Consumidors informa de les recomanacions en rebaixes

La Unió de Consumidors informa de les recomanacions en rebaixes

Aconsella un consum conscient i responsable

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, davant l’inici tradicional avui de les rebaixes per part dels comerços, aconsella un consum conscient, responsable i realitzar un pressupost previ que evite realitzar despeses superiors als permesos per l’economia familiar. No obstant això, el concepte de rebaixes s’ha anat desestacionalitzant i per tant la despesa que la ciutadania té previst destinar en rebaixes, motivat principalment per les contínues campanyes comercials que es duen a terme des de novembre a gener. El pressupost que la ciutadania destina a compres es fragmenta durant el període de Nadal que s’inicia amb les ofertes del Black Friday, li segueixen els descomptes que s’apliquen durant el Nadal i finalitza amb les tradicionals rebaixes.

Des de la liberalització del període de rebaixes, els comerços poden realitzar-les en els períodes estacionals de major interès comercial segons el criteri de cada comerciant, però són molts els establiments que mantenen la tradició d’iniciar les rebaixes d’hivern el dia 7 de gener. Principalment, la roba, les sabates i els complements constitueixen els productes estrela de les rebaixes.

En opinió de Vicente Inglada, Secretari General de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, “les rebaixes han de ser una oportunitat per a adquirir un producte que necessitem a un preu més reduït, controlant la despesa que es va realitzant i no deixar-se portar per impulsos i evitar anar de compres com a forma d’oci”.

Quant al pressupost mitjà de despesa de la ciutadania per a aquestes rebaixes no supera els 100€, tenint en compte que aquest desemborsament es distribueix al llarg de tota la campanya comercial de Nadal, i dependrà de les necessitats de les persones consumidores, les compres que ja hagen realitzat i les ofertes comercials que en aquestes dates realitzen els establiments. Per tant, Vicente Inglada aconsella realitzar una llista que arreplegue els productes que realment es necessiten, així com comparar els productes entre diferents tipus d’establiments, grans superfícies i comerç de proximitat. També, suggereix realitzar un consum moderat de les compres amb targeta de crèdit, ja que, encara que pot ser que no immediatament, el cobrament arribarà finalment al compte bancari, per la qual cosa cal avaluar quant despesa pot assumir cada consumidor.

Regles d’or de rebaixes:

Un consum en rebaixes conscient: Perquè es tracta de comprar el que realment es necessita. Perquè és convenient fer una llista de necessitats. Perquè és necessari fer-nos un pressupost previ. Perquè no cal deixar-se portar per la publicitat. Perquè no hem de confondre les compres amb l’oci
Un consum en rebaixes intel·ligent: Perquè cal comparar entre els diferents formats comercials. Perquè cal saber aprofitar els avantatges de la compra Perquè cal comparar preus. Perquè cal comparar qualitats. Perquè cal exigir les garanties legals. Perquè cal optar per comerços que ofereixen sistemes de resolució de conflictes de consum, com el Sistema Arbitral de Consum.
Un consum en rebaixes sostenible: Perquè cal saber que el consumisme excessiu incideix negativament en el medi ambient. Perquè podem optar pel comerç local i de proximitat. Perquè hem de vigilar els excessos en l’embalatge i saber depositar i gestionar correctament els residus que genera el nostre consum.
Un consum en rebaixes solidari: Perquè podem triar establiments i productes de Comerç Just. Perquè podem lluitar contra l’explotació infantil de determinats sistemes de producció. Perquè podem comprar barat per a ajudar persones, famílies o institucions benèfiques.
Des de la liberalització del període de rebaixes, els comerços poden realitzar-les en els períodes estacionals de major interès comercial segons el criteri de cada comerciant, però són molts els establiments que mantenen la tradició d’iniciar les rebaixes d’hivern el dia 7 de gener. Principalment, la roba, les sabates i els complements constitueixen els productes estrela de les rebaixes.

En opinió de Vicente **Inglada, Secretari General de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, “les rebaixes han de ser una oportunitat per a adquirir un producte que necessitem a un preu més reduït, controlant la despesa que es va realitzant i no deixar-se portar per impulsos i evitar anar de compres com a forma d’oci”.

Regles d’or de rebaixes:

 • Un consum en rebaixes conscient: Perquè es tracta de comprar el que realment es necessita. Perquè és convenient fer una llista de necessitats. Perquè és necessari fer-nos un pressupost previ. Perquè no cal deixar-se portar per la publicitat. Perquè no hem de confondre les compres amb l’oci
 • Un consum en rebaixes intel·ligent: Perquè cal comparar entre els diferents formats comercials. Perquè cal saber aprofitar els avantatges de la compra Perquè cal comparar preus. Perquè cal comparar qualitats. Perquè cal exigir les garanties legals. Perquè cal optar per comerços que ofereixen sistemes de resolució de conflictes de consum, com el Sistema Arbitral de Consum.
 • Un consum en rebaixes sostenible: Perquè cal saber que el consumisme excessiu incideix negativament en el medi ambient. Perquè podem optar pel comerç local i de proximitat. Perquè hem de vigilar els excessos en l’embalatge i saber dipositar i gestionar correctament els residus que genera el nostre consum.
 • Un consum en rebaixes solidari: Perquè podem triar establiments i productes de Comerç Just. Perquè podem lluitar contra l’explotació infantil de determinats sistemes de producció. Perquè podem comprar barat per a ajudar persones, famílies o institucions benèfiques.
Consells i recomanacions.

L’aposta per una compra intel·ligent i conscient que es defensa des de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana ha de conduir a prendre la precaució fonamental de triar productes seleccionats abans del començament del període de rebaixes, la qual cosa permet conèixer el preu anterior a la rebaixa i evitar caure en la compra de productes d’escassa qualitat o fabricats expressament per a aquestes dates.

 • Cal comprovar que la qualitat i garanties del producte siguen les mateixes que en qualsevol altra època de l’any.
 • En l’etiqueta ha de constar el preu antic i el rebaixat.
 • Les formes de pagament seran les mateixes que en qualsevol altre període.
 • La factura simplificada és imprescindible per a realitzar una devolució o reclamació, a més els comerços es troben obligats per llei a facilitar-ho sempre.
 • Els productes rebaixats han d’estar clarament identificats i separats dels quals no estiguen rebaixats, per a evitar confusions als clients.
 • Els elements amb tares, desfasats o amb deterioracions hauran d’identificar-se com a saldos.
 • En les compres online, el termini per a poder retornar el producte adquirit és de 14 dies naturals, havent-se de tenir en compte les possibles despeses accessòries que podria haver d’abonar el consumidor per aquesta devolució, unes despeses que han de venir reflectits en les condicions de compra del producte.
 • És millor optar per comerços adherits al Sistema Arbitral de Consum.
 • Davant qualsevol irregularitat sol·licitar el full de reclamacions i acudir als organismes oficials de consum i a la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana per a tramitar aquesta reclamació, i fer valdre els seus drets.
Compartir amb: