Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciNotíciesInformació65,5% de la ciutadania celebrarà els menjars nadalencs a casa

65,5% de la ciutadania celebrarà els menjars nadalencs a casa

65,5% de la ciutadania celebrarà els menjars nadalencs a casa

Un de cada quatre valencians no té pressupost assignat a menjars i sopars nadalencs

Un 65,4% de la ciutadania ha declarat que no té previst celebrar cap dels menjars i sopars típics de Nadal en restaurants, pràcticament el mateix percentatge de l’any passat, per la qual cosa no es veuen modificats els hàbits els consumidors amb respecte anys anteriors. Un 32,4% manifesta que té reservada algun menjar o sopar nadalenc en establiments d’hostaleria, i és majoritàriament el menjar de Nadal la que sol celebrar-se en restaurants, li segueixen el menjar del Dia de Reis, i Any Nou, i en menor mesura Nit de cap d’any, menjades amb amics, companys de treball. Aquestes són algunes de les conclusions de l’enquesta que sobre despeses i hàbits en les Festes Nadalenques ha realitzat la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana amb l’objectiu de conéixer el pressupost que es destinarà i com té previst celebrar els dies més assenyalats en aquestes Festes Nadalenques.

Des de la pandèmia s’ha detectat un canvi d’hàbits quant a la celebració de les festes nadalenques, on predominen els menjars als sopars, i es reuneixen més a les cases. En aquest sentit, els consumidors tenen previst celebrar l’última nit de l’any a casa amb amics i/o familiars, així ho manifesten prop del 78%, i només un 13,3% ja té organitzada la Nit de cap d’any en restaurants, sala de festa o discoteca.

Quant al pressupost que destinaran per a celebrar aquestes festes, un 52,5% dels consumidors preveuen gastar-se el mateix de l’any passat, enfront d’un 19,9% que gastaran més i un 18,4% menys. La situació econòmica de les famílies no ha millorat respecte a l’any anterior. A més, cal tindre en compte la pujada dels preus incrementant la cistella de la compra, les quotes hipotecàries i el preu del lloguer d’habitatges. No obstant això, la meitat dels valencians manifesten que amb esforç mantindran el pressupost de despesa de l’any anterior.

Quant a les partides, un 34% dels enquestats manifesta que no tenen assignat un pressupost per als menjars i sopars nadalencs, un 18,8% destinaran més de 200€, un 21,5% entre 100 i 200€, i un 25,7% menys de 100€. En regals i joguets, un 33,8% destinarà més de 250€, un 29,6% entre 150 i 250€, un 18% menys de 150€, i un 18,6% declaren no tindre un pressupost assignat. Els valencians on tenen previst gastar més és en la compra de regals per a familiars i amics ja siga per a Nit de Nadal o Reis.

Finalment, i en relació amb si els valencians aprofiten les festes nadalenques per a realitzar algun viatge, la conclusió segons les dades facilitades pels enquestats és que es manté la tendència de l’any anterior, ja que enguany tampoc la ciutadania viatjarà, més del 70% així el manifesta; en canvi dels que sí, un 16% tenen reservat un viatge en família i un 12% per a visitar a familiars i/ o amics.

Vicente Inglada, secretari general de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana “les conclusions d’aquesta enquesta posen de manifest que els valencians han consolidat la modificació d’hàbits iniciats amb la pandèmia, nadal més casolà i més menjades amb amics i familiars que sopars.” A més, “en aquestes dates caracteritzades per un elevat consum és necessari prioritzar fomentant compres responsables i sostenibles”.

RECOMANACIONS

1. No deixe les compres per a l’últim moment. Si les fa amb temps podrà comparar preus qualitats sense presses i evitarà concentracions.
2. Faça una llista amb el que realment necessita comprar i no s’excedisca del pressupost de què disposa.
3. Recorde que el que el més publicitat no és necessàriament el millor.
4. Vaja amb compte en la utilització de targetes de pagament. La despesa al principi no es nota, però després arriben les factures.
5. Rebutge embolcalls excessius i opte per alternatives decoratives respectuoses amb el medi ambient. Per descomptat, res d’arbrets naturals i recorde utilitzar els contenidors de reciclatge de manera adequada.
6. Per a reclamar li seran molt útils els tiquets i factures de compra. Conserve’ls!
7. Si comprarà productes de telefonia, informàtica o electrodomèstics exigisca una garantia mínima de tres anys i fullets informatius en espanyol.
8. Llija atentament les etiquetes ja que poden contindre informació important.
9. Recorde que, si realitza la compra en línia, disposa de 14 dies per a la devolució del producte.

Compartir amb: