Des del 29 de juny, les empreses no podran realitzar trucades amb finalitats comercials.
Una notícia llargament esperada serà una realitat en qüestió de dies, permetent que milions de consumidors deixen de ser víctimes de les insistents i agressives estratègies comercials a les quals diferents operadors de telecomunicacions ens tenien acostumats. L’actual Llei 11/2022, General de Telecomunicacions que va entrar en vigor el passat 1 de juliol de 2022 establia un termini d’un any des de la seua publicació per a fer valdre un dret llargament demandat pel conjunt de consumidors del nostre país.
L’augment de queixes derivades d’aquestes pràctiques sumat al fet de l’augment de ciutadans que havien gestionat la seua inclusió en serveis d’exclusió d’enviaments comercials com la llista Robinson evidenciaven la magnitud d’un problema sobre el qual des d’el mes vinent podran intervindre les autoritats competents en matèria de telecomunicacions i especialment l’Agència de Protecció de Dades.
La normativa estableix que perquè un operador de telecomunicacions puga realitzar trucades amb finalitats comercials ha de comptar amb el consentiment previ del destinatari o bé demostrar que posseeix un interés legítim de conformitat amb la normativa de protecció de dades (per exemple, per a una proposta contractual prèviament sol·licitada o bé en cas d’obligacions imposades per llei, interés públic o interés vital del propi usuari).
A partir de l’entrada en vigor d’aquesta norma, serà fonamental que els usuaris estiguen atents a les peticions de consentiment que puguen sol·licitar-los els operadors de telecomunicacions, tant telefònicament com a través de canals digitals. Si malgrat no comptar amb aquest consentiment o interés el consumidor rep anomenades d’aquesta naturalesa podrà procedir a la corresponent denúncia. Per a això, la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana recomana prendre nota del dia i hora de la crida, així com qualsevol altra informació que puga ser útil per a la posterior reclamació.