Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciNotíciesComunicats de PremsaFNAC obligada a complir les seues ofertes comercials

FNAC obligada a complir les seues ofertes comercials

  • El TSJ de Madrid dona la raó a un associat de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha desestimat totalment la demanda presentada per FNAC contra el laude de la Junta Arbitral Nacional de Consum, que establia que la mercantil havia d’entregar als reclamants el model de telèfon mòbil pel preu oferit en el seu web. La Unió de Consumidors en representació dels seus afectats s’ha anat oposant a cadascuna de les demandes d’anul·lació presentades per FNAC, reclamant el compliment dels laudes dictats per la Junta Arbitral Nacional de Consum, i ha obtingut la primera sentència favorable a l’associat.

El 27 d’octubre de 2019 FNAC va posar a la venda en la seua pàgina web un terminal de la marca HUAWEI P30 per un import de 124,90€ per als seus socis i de 139,90€ per al públic en general, que van ser adquirits via en línia pels reclamants, però posteriorment i, després d’una primera confirmació de compra, els van cancel·lar la comanda al·legant un error en la indicació del preu de venda del terminal, ja que el seu preu era de 699,90€.

Durant el període de temps que va romandre a la venda el terminal de mòbil a aqueix preu es van realitzar 12.911 comandes en línia, que van ser cancel·lats per FNAC. Alguns consumidors, davant aquesta decisió unilateral de FNAC d’anul·lar el contracte de compra, van reclamar a l’establiment el lliurament de la comanda al preu oferit en la seua pàgina web, i posteriorment al no obtindre una resposta satisfactòria, van sol·licitar un arbitratge de consum, al qual poden acollir-se els consumidors que tenen alguna incidència amb empreses que estan adherides de manera voluntària al sistema arbitral de consum.

En el procediment arbitral, FNAC va al·legar que es tractava d’un error tipogràfic i que després de detectar-lo ràpidament van comunicar aquest error, cancel·lant la comanda i retornant els diners, i que la diferència de preu era tan desproporcionada que qualsevol consumidor mitjà podia entendre que es tractava d’un error. En els laudes dictats per la Junta Arbitral Nacional de Consum, l’àrbitre va estimar la pretensió dels reclamants, devent FNAC entregar-los el terminal mòbil al preu oferit, i davant la falta d’estoc, un de similars o superiors característiques sense que suposara un increment de preu. En canvi, altres organismes arbitrals i Jutjats van desestimar les pretensions dels consumidors afectats.

FNAC va demandar davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid la nul·litat dels laudes dictats per la Junta Arbitral Nacional de Consum, en entendre que s’estava vulnerant l’ordre públic, falta d’imparcialitat i independència i que no va poder fer valdre els seus drets en el procediment arbitral. La Unió de Consumidors es va oposar a aquestes qüestions i va defensar tant la validesa del laude dictat a favor del consumidor com que FNAC havia de complir l’oferta comercial de la seua pàgina web, encara que es tractara d’un error en el preu, i no cancel·lar les comandes tal com va fer.

Finalment, el TSJ de Madrid estableix en aquesta sentència contra la qual no cap recurs, que no existeix cap motiu per a l’anul·lació del laude de la Junta Arbitral Nacional de Consum, perquè no es dona cap de les causes establides legalment i confirma el laude dictat, imposant les costes processals a FNAC.

En opinió de Vicente Inglada, secretari general de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, “aquesta sentència del TSJ posa en valor el Sistema Arbitral de Consum com a via de resolució de conflictes dels consumidors, equiparant la validesa dels seus laudes a les sentències, tal com està regulat. Per tant, els motius de recursos de nul·litat de laudes són els establits per la Llei d’Arbitratge, i en aquest cas el TSJ de Madrid ha establit que no es donen cap dels motius, que FNAC va al·legar en la seua demanda nul·litat, i als quals també es va oposar la Unió de Consumidors en defensa del seu associat”. I a més, “que les empreses han d’assumir els possibles errors que es puguen produir en les seues ofertes comercials, que en aquest cas suposa el lliurament d’un terminal mòbil per un import de 124,90€, el preu real del qual era de 699,90€”.

Si necessites més informació, contacta amb nosaltres a través del següent formulari





    Compartir amb: