Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciNotíciesComunicats de PremsaLa meitat de les famílies valencianes formen part d’alguna associació

La meitat de les famílies valencianes formen part d’alguna associació

La meitat de les famílies valencianes formen part d’alguna associació

Educatiu, musical, festiu, cultural i de defensa dels drets són les organitzacions més habituals

Prop de la meitat de les famílies valencianes manifesten que pertanyen a algun moviment associatiu especialment de l’àmbit educatiu, musical, festiu, cultural i de defensa de drets. Aquesta és una de les conclusions de l’enquesta realitzada per la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana València en col·laboració de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica a fi de conéixer el nivell de participació i associacionisme, així com els motius i avantatges de pertànyer a una associació.

Prop del 50% de les persones enquestades pertanyen a una associació

Pràcticament la meitat de població de mostra Comunitat manifesta pertànyer a alguna associació o organització, per la qual cosa es posa de manifest l’ampli teixit associatiu de la nostra Comunitat. Si la veritat és que en un percentatge alt la majoria pertanyen a organitzacions festives, musicals, esportives i culturals. Cal destacar l’augment significatiu d’altres àmbits com la igualtat, la solidaritat i la defensa dels drets de les persones consumidores

Segons la ciutadania els principals motius pels quals decideix pertànyer a una associació són: un 52,9% per a participar amb finalitats altruistes i transformar la societat, un 42,6% influir en la presa de decisions i reivindicar la millora de la qualitat de vida, un 35,3% accedir a serveis o prestacions de determinades organitzacions i un 25% per a relacionar-se amb altres persones que comparteixen les mateixes aficions i interessos.

En aquest sentit els avantatges que els aporta participar d’una associació són especialment en un 57,4% rebre la informació de serveis i prestacions i en un 55,9% la resolució de problemes, un 35,3% donar la seua opinió i un 20,6% ampliar el seu cercle d’amistats. De les entitats associatives valoren el diàleg constant entre les persones associades, els seus processos de presa de decisió i la transparència econòmica.

El nivell d’implicació amb l’organització és elevat, ja que un 70,6% sol participar en les activitats, enfront d’un 26,5% que només paga la quota per a utilitzar els seus serveis.

Potenciar l’associacionisme des de l’administració 

En aquest sentit, Vicente Inglada, secretari de la Unió de Consumidors, manifesta que aquestes dades no fan més que corroborar la necessitat de promocionar per part de les Administracions les accions i recursos destinats a la promoció de l’associacionisme i al foment de la participació com a eina de transformació social per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania i del nostre propi entorn.

Quant a la valoració sobre les associacions de persones consumidores, un 70% considera que realitzen un paper molt important en defensa dels drets de les persones consumidores, i un 90% les considera molt útils i recomana formar part d’alguna associació de consum. En aquest sentit, Vicente Inglada, considera que aquestes dades avalen l’esforç realitzat per les organitzacions de persones consumidores en la defensa dels seus drets, més enllà del mandat constitucional i demana una major dotació de recursos per a evitar les problemàtiques diàries que pateix la ciutadania en les seues activitats diàries. Actualment reclamacions motivades per estafes bancàries, recuperació de les despeses hipotecàries posa de manifest la labor que desenvolupen les associacions de persones consumidores, més enllà de la gestió de la simple reclamació.

Finalment, segons les persones enquestades, els motius pels quals la ciutadania no participa més activament en el moviment associatiu es deuen principalment al fet que hi ha poques persones implicades i la falta de temps i dedicació sent necessari potenciar l’educació en valors i la participació i l’associacionisme.

 

Compartir amb: