La Unió de Consumidors adverteix de la mala qualitat d’alguns productes per a Halloween
Vicente Inglada “Cal denunciar aquestes males pràctiques”
La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, UCCV recorda, davant la pròxima celebració de la festa d’Halloween, la importància d’adquirir productes segurs i que complisquen la normativa de qualitat, així com hàbits d’alimentació saludables. En aquest sentit, i a causa de la quantitat de ciutadans que adquireixen articles relacionats amb aquesta festivitat, reclama a les administracions públiques competents la realització de més inspeccions, per a evitar els abusos i la inseguretat que puga patir el consumidor durant aquesta celebració.
Cada any són més els ciutadans que se sumen a aquesta festa de tradició anglosaxona. Moltes persones estan ja en aquestes dates prèvies preparant tal celebració, en molts casos, deixant-se portar pels nombrosos reclams presents en multitud d’establiments comercials o anuncis de convocatòries de festes. Per açò, des de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana volem recordar la importància d’adquirir productes segurs i que en tot cas hagen passat els diversos controls de qualitat requerits. En cas d’irregularitats, Vicente Inglada, Secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana anima a les persones consumidores a presentar les reclamacions oportunes.
Cada vegada són més els ciutadans que recorren a tendes o basars de baix cost per a comprar les seues disfresses, maquillatges o objectes de broma o pirotècnia vinculats a aquesta festa, productes en molts casos molt barats però que en ocasions no compleixen amb la normativa de seguretat i etiquetatge pertinents.
Finalment, i com és tradicional des de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, volem traslladar una sèrie de consells a les persones consumidores i usuàries de cara a les seues compres per a la festa d’Halloween i el que és més important, per a viure aquesta festa amb seguretat i habite saludables:
– Conservar sempre les factures, tiquets o justificants de compra per a una posterior reclamació. Des de la Unió de Consumidors volem recordar que aquest comprovant de compra ha de contenir sempre el nom del producte, el seu preu, la data d’adquisició i el nom i el CIF (Codi d’Identificació Fiscal) de l’establiment.
– Les disfresses destinades a menors de 14 anys són considerats joguets i han de tenir la marca de CE i el nom i adreça del fabricador, així com els advertiments d’ús i un codi que permeta identificar el joguet. Així mateix, hem de fixar-nos en què l’etiqueta garantisca que els teixits tenen una combustió lenta i no contenen peces xicotetes o perilloses per al menor. Per a evitar caigudes i/o lesions la disfressa ha d’adaptar-se al cos del menor i els seus accessoris (bastons, espases, ganivets) han de ser blans i flexibles.
– Quant a les llaminadures i dolços, dosar les quantitats a consumir així com fomentar el reemplaçament de dolços per aliments com a mandarines, fruïtetes, plàtans, pomes, fruita seca etc.
– Quan compre una màscara, fixe’s en què està feta amb materials transpirables, que els forats per als ulls permeten una visibilitat completa i que els orificis del nas permeten respirar amb facilitat.
– Si anem a usar perruca hem de comprovar i assegurar-nos que està fabricada amb materials ignífugs.
– Si anem a usar maquillatge, en el seu etiquetatge ha d’aparèixer, com a mínim, el nom del producte, el del fabricador, la data mínima de caducitat, el nombre de lot i els seus components. És important que el maquillatge siga hipoalergènic i sobretot que no continga plom, un material tòxic per a la pell i la salut. Des de la Unió de Consumidors recomanem els usats en el teatre. Com a precaució, es pot aplicar el producte en una xicoteta proporció en alguna part del cos, com el dors de la mà, i si al cap d’una estona es comprova que no ocasiona cap efecte advers, aplicar-ho amb normalitat. Així mateix, postissos com a nassos, berrugues, barbetes, bigots, barbes i altres han d’estar testats dermatològicament para no produir al·lèrgies.
– Si anem a usar dentadures o qualsevol altre objecte que s’introduïsca en la boca hem de verificar que no continguen elements químics perjudicials per a la salut, doncs molts poden portar plom, del com ja hem explicat la seua toxicitat. A més, les càpsules amb productes viscosos que simulen sang han d’estar perfectament etiquetades i els seus ingredients han de ser aptes per a la salut.
– Si la nostra idea és usar lents de contacte devem tenir en compte que aquests accessoris solament han d’adquirir-se en un establiment d’òptica i han de ser adaptats i supervisats per un òptic o optometrista. Així mateix, cal tenir cautela amb les coles de certes pestanyes postisses, doncs poden provocar irritacions en ulls i pell.
– També és recomanable comprar preferentment en establiments i comerços adherits al Sistema Arbitral de Consum.
Finalment, Vicente Inglada insisteix en la necessitat de reclamar davant qualsevol problema i sol·licita a les Administracions controles de qualitat i d’intrusisme d’articles que puguen trobar-se en alguns comerços en aquestes dates.