Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciNotíciesInformacióLa Unió de Consumidors reclama evitar estereotips i rols de gènere en les disfresses

La Unió de Consumidors reclama evitar estereotips i rols de gènere en les disfresses

Recomanacions davant la compra de disfresses en carnestoltes

Un any més, la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana amb motiu de la pròxima celebració dels carnestoltes, ha realitzat un estudi sobre els preus de les disfresses de carnestoltes. En aquestes dates els consumidors ja s’estan preparant per a la celebració dels carnestoltes amb la compra de disfresses, maquillatges, etc. Des de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana volem advertir de la importància d’adquirir productes de qualitat, en establiments especialitzats i de confiança, i de realitzar una elecció de la disfressa responsable, evitant estereotips sobretot quan els destinataris són els menors.

Igual que en anys anteriors, la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana ha comprovat en diferents web de botigues de disfresses els models de disfresses que s’ofereixen per a la celebració de Carnestoltes i el ventall de preus d’aquests articles. Una de les principals conclusions, és que es continua utilitzant la imatge de la dona, amb disfresses provocatives i presentant-la com un objecte sexual. Una vegada més queda evident, el continu abús dels rols de gènere especialment en les disfresses d’oficis i professions per a xiquets i xiquetes. En les disfresses de professions, els xiquets poden disfressar-se de soldat, aviador, astronauta, pilot, boxador.

En aquest sentit, els xiquets poden disfressar-se de soldat, pilot de carreres o de vol, jugador de rugbi, policia **swat, en canvi les xiquetes es disfressen d’animadores, donzelles, hostesses, infermeres sense que existisca la possibilitat per exemple del xiquet infermer o la xiqueta pilot. I en el cas, que existisca la disfressa de la professió per a tots dos sexes, com el cas de policia, bomber, cuiner, la vestimenta femenina no es correspon amb l’uniforme habitual i diari d’aqueixa professió, establint una diferència per sexes en la vestimenta que no existeix en la realitat.

A més aquesta, diferenciació per gènere queda més evident pel sistema de cerca establit en les webs, ja que des de les pròpies pestanyes de les webs, tal vegada a fi de facilitar la cerca als usuaris, ja per endavant discriminen i estableixen la cerca per gènere, limitant la possibilitat d’una elecció més àmplia i igualitària sobretot quan existeixen disfresses que per la seua pròpia confecció són totalment unisex, encara que només es poden trobar per cerca en determinat gènere.

Totes aquestes dades reflecteixen la necessitat de fer un major recalcament a reclamar una major implicació dels fabricants i distribuïdors de les disfresses, encaminats a evitar els estereotips en els seus dissenys especialment quan els destinataris són els menors. Cal tenir en compte que la presentació d’aquests productes no es correspon amb la realitat actual i suposa una tergiversació de la societat actual pel que és fonamental uns catàlegs de disfresses que marquen coherència i reflectisquen la realitat de la societat.

Quant als preus, podem trobar disfresses des de 7,50€, depenent del tipus de vestit, qualitat, i si l’usuari és un xiquet xicotet o un adult, encara que la majoria de disfresses el seu preu oscil·la situen entre 15€ i 25€. A més, és convenient tenir en compte que el preu de la disfressa habitualment no es correspon amb la imatge que es pot visualitzar, ja que no sol incloure molts dels complements que apareixen en el conjunt de la imatge, i encara que l’indiquen habitualment en la part inferior de la pàgina en lletra xicoteta, hauria de presentar la informació amb major claredat al consumidor per a no induir a error. Seria desitjable que el preu del producte es corresponguera amb la vestimenta i complements que apareixen en la imatge de la disfressa que visualitza el consumidor, sense perjudici que existisca un major detall en seleccionar la disfressa triada.

Cal recordar que les disfresses per a menors de 14 anys es consideren joguets i, entre altres qüestions, han de tenir la marca CE que garantisca que els teixits tenen una combustió lenta o advertir l’existència de peces xicotetes o perilloses que puguen ocasionar risc d’asfíxia. En les disfresses per a adults han de complir l’etiquetatge de les peces tèxtils, indicant nom, direcció i el NIF del fabricador, comerciant o importador, número de registre industrial en el cas de peces fabricades a Espanya i composició del producte.

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana adverteix als ciutadans que vagen a realitzar aquests dies les seues compres per a Carnestoltes que tinguen en compte una sèrie de recomanacions:

  • Les disfresses sempre han de complir l’etiquetatge de les peces tèxtils, indicant nom, direcció i el NIF del fabricador, comerciant o importador, número de registre industrial en el cas de peces fabricades a Espanya i composició del producte.
  • En l’etiquetatge de les disfresses per a xiquets haurà de figurar la marca CE, a més d’aportar informació com: l’edat recomanada, els advertiments d’utilització i les dades d’identificació del fabricador o responsable del producte. Així mateix, l’etiquetatge ha d’estar en espanyol.
  • En el cas dels complements, cal prestar especial atenció a les màscares. Aquestes han de disposar d’orificis prou grans perquè garantisquen la correcta ventilació, i evitar així l’asfíxia. Quant a les perruques, hem de cuidar que estiguen elaborades amb materials resistents al foc, com el niló o el polièster.
  • Amb el maquillatge s’ha d’extremar la precaució, davant el risc que aquests productes no hagen sigut sotmesos als controls dermatològics adequats, per la qual cosa puguen produir al·lèrgies. Normalment, el seu etiquetatge no sol reflectir la composició i, en molts casos, aquestes pintures poden contenir plom, una substància perjudicial per a la pell i la salut.

Finalment, Vicente Inglada secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana recomana un consum responsable i recorda que sempre es poden reutilitzar disfresses o complements d’altres anys i elaborar a casa la nostra pròpia disfressa.

Compartir amb: