Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciNotíciesComunicats de PremsaRecomanacions a l’hora de compartir dècims

Recomanacions a l’hora de compartir dècims

Recomanacions a l’hora de compartir dècims

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, davant la proximitat del Sorteig Extraordinari del Nadal, en el qual moltes persones consumidores solen compartir dècims amb familiars i amics, ha elaborat una sèrie de recomanacions a tindre en compte per a evitar futurs problemes i confusions entre els participants. Segons les previsions realitzades per la Unió de Consumidors, enguany la ciutadania té previst destinar entre 60 i 70€ a la compra de loteria.

El dècim de loteria és un document al portador, per tant, quan aquests són compartits per dos o més persones és important que s’identifique el depositari del dècim i les persones que participen. Existeixen diferents maneres de formalitzar l’adquisició d’un dècim entre diversos participants:

  • Realitzar fotocòpies del dècim compartit i indicant el depositari d’aquest amb el seu DNI i incloent els noms dels participants, també amb el seu DNI i la quantitat econòmica en la qual participa cadascun.
  • Signar un document entre tots els participants, identificant-se cadascun amb el seu DNI, quantitat amb la qual participen i la signatura de cadascun juntament amb el número jugat.
  • Foto del dècim per Whatsapp o en correu electrònic amb les dades del depositari, participants i quantificació econòmica del qual es participa.
  • Si s’abona la participació per BIZUM, és convenient indicar el concepte i identificació del número de loteria.
  • En el cas que el dècim siga premiat, és recomanable anar al banc col·laborador i identificar als guanyadors i percentatge de participació, perquè el banc puga abonar el premi. Cal tindre en compte que actualment hi ha una exempció en el pagament d’impostos en els primers 40.000€ del premi obtingut.

No ha de cobrar-ho una sola persona, ja que si no s’identifiquen correctament tots els participants en el corresponent repartiment s’entendria que es tracta d’una donació i per tant, suposaria la liquidació de l’impost de donacions.

Per als dècims premiats amb menys de 2.500 € es poden cobrar en qualsevol punt de venda de la xarxa de loteries, per a premis superiors a aquesta quantitat cal acudir a alguna de les entitats bancàries col·laboradores.

En el cas de dècims en mal estat o deteriorats, mai s’han de reconstruir, cal remetre’ls a la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l’Estat, que determinarà si es pot o no cobrar el premi.

Finalment, Vicente Inglada, secretari general de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana recomana en aquestes festes nadalenques realitzar un consum responsable i sostenible, ajustant-se al pressupost econòmic de cada família.

Compartir amb: