Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09

Recomanacions a l’hora de compartir dècims

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, davant la proximitat del Sorteig Extraordinari del Nadal, en el qual moltes persones consumidores solen compartir dècims amb familiars i amics, ha elaborat una sèrie de recomanacions a tindre en compte per a evitar futurs problemes i confusions entre els participants.

El dècim de loteria és un document al portador, per tant, quan aquests són compartits per dos o més persones és important que s’identifique el depositari del dècim i les persones que participen. Existeixen diferents maneres de formalitzar l’adquisició d’un dècim entre diversos participants:

  • Realitzar fotocòpies del dècim compartit i indicant el depositari d’aquest amb el seu DNI i incloent els noms dels participants, també amb el seu DNI i la quantitat econòmica en la qual participa cadascun.
  • Signar un document entre tots els participants, identificant-se cadascun amb el seu DNI, quantitat amb la qual participen i la signatura de cadascun juntament amb el número jugat.
  • Foto del dècim per WhatsApp o en correu electrònic amb les dades del depositari, participants i quantificació econòmic del qual es participa.

En el cas que el dècim siga premiat, és recomanable anar al banc col·laborador i identificar als guanyadors i percentatge de participació, per al qual el banc puga abonar el premi després de descomptar el 20% de l’import en el compte de la persona titular en aqueix banc i que després repartirà segons els acords entre els participants.

No ha de cobrar-ho una sola persona, ja que si no s’identifiquen correctament tots els participants en el corresponent repartiment s’entendria que es tracta d’una donació i per tant, suposaria la liquidació de l’impost de donacions.

Per als dècims premiats amb menys de 2.000 € es poden cobrar en qualsevol punt de venda de la xarxa de loteries, per a premis superiors a aquesta quantitat cal acudir a alguna de les entitats bancàries col·laboradores.

Finalment, i en el cas de dècims en mal estat o deteriorats, mai s’han de reconstruir, cal remetre’ls a la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l’Estat, que determinarà si es pot o no cobrar el premi.

Compartir amb: