Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciNotíciesComunicats de PremsaRecomanacions davant la compra de disfresses en carnestoltes

Recomanacions davant la compra de disfresses en carnestoltes

Recomanacions davant la compra de disfresses en carnestoltes

La Unió de Consumidors continua observant un abús dels rols de gènere en les disfresses d’adults

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana amb motiu de la pròxima celebració dels carnestoltes que se celebraran del 16 al 21 de febrer, ha realitzat un estudi sobre els preus de les disfresses de carnestoltes. En aquestes dates els consumidors ja s’estan preparant per a la celebració dels carnestoltes amb la compra de disfresses, maquillatges, etc, que enguany ja se celebraran sense les restriccions pel coronavirus.

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana ha comprovat en diferents webs de botigues de disfresses els models de disfresses que s’ofereixen per a la celebració de carnestoltes i el ventall de preus és molt ampli, depenent del tipus de la tela, complexitat de confecció i la popularitat del personatge. Enguany les disfresses més demandades són els de la pel·lícula Avatar els preus del qual oscil·len entre els 20,95€ i 68€ depenent ja siga la disfressa bàsica el de guerrer o de Naytiri; el de Reina Isabel II entre 30€ i 42€, el de Pokemon Charizard al voltant de 39€ o la disfressa de Dimecres de la Família Adams entre 20€ i 32€. No obstant això, els preus més habituals oscil·len entre els 15€ i 35€.

A aquests preus cal afegir els complements com a perruques, maquillatge, i altres accessoris que, encara que estan en la imatge no estan inclosos en el preu. I encara que aquesta informació sol indicar-se en lletra xicoteta, des de la Unió de Consumidors considera important que aquesta informació apareguera amb major claredat per a no induir a error al consumidor. En aquesta línia, seria desitjable que el preu del producte es corresponguera amb la vestimenta i complements que apareixen en la imatge de la disfressa que visualitza el consumidor, sense perjudici que existisca un major detall en seleccionar la disfressa triada.

Se segueix amb el continu abús dels rols de gènere, especialment en les disfresses d’oficis i professions, i en el cas, que existisca la disfressa de la professió per a tots dos sexes, com el cas de policia, bomber, cuiner, la vestimenta femenina no es correspon amb l’uniforme habitual i diari d’aqueixa professió, establint una diferència per sexes en la vestimenta que no existeix en la realitat. En moltes ocasions es continua utilitzant la imatge de la dona, amb disfresses provocatives i presentant-la com un objecte sexual.

És cert, que s’ha detectat un avanç en la presentació de les disfresses, evitant els estereotips en els seus dissenys especialment quan els destinataris són els menors, però és necessari posar l’accent a distribuïdors i fabricants perquè continuen treballant en aquesta línia.

Cal recordar que les disfresses per a menors de 14 anys es consideren joguets i, entre altres qüestions, han de tindre la marca CE que garantisca que els teixits tenen una combustió lenta o advertir l’existència de peces xicotetes o perilloses que puguen ocasionar risc d’asfíxia. En les disfresses per a adults han de complir l’etiquetatge de les peces tèxtils, indicant nom, direcció i el NIF del fabricador, comerciant o importador, número de registre industrial en el cas de peces fabricades a Espanya i composició del producte.

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana adverteix als ciutadans que vagen a realitzar aquests dies les seues compres per a Carnestoltes que tinguen en compte una sèrie de recomanacions:

– Les disfresses sempre han de complir l’etiquetatge de les peces tèxtils, indicant nom, direcció i el NIF del fabricador, comerciant o importador, número de registre industrial en el cas de peces fabricades a Espanya i composició del producte.

– En l’etiquetatge de les disfresses per a xiquets haurà de figurar la marca CE, a més d’aportar informació com: l’edat recomanada, els advertiments d’utilització i les dades d’identificació del fabricador o responsable del producte. Així mateix, l’etiquetatge ha d’estar en espanyol.

– En el cas dels complements, cal prestar especial atenció a les màscares. Aquestes han de disposar d’orificis prou grans perquè garantisquen la correcta ventilació, i evitar així l’asfíxia. Quant a les perruques, hem de cuidar que estiguen elaborades amb materials resistents al foc.

– Amb el maquillatge s’ha d’extremar la precaució, davant el risc que aquests productes no hagen sigut sotmesos als controls dermatològics adequats, per la qual cosa puguen produir al·lèrgies. Normalment, el seu etiquetatge no sol reflectir la composició i, en molts casos, aquestes pintures poden contindre plom, una substància perjudicial per a la pell i la salut.

Finalment, Vicente Inglada Secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana recomana un consum responsable i recorda que sempre es poden reutilitzar disfresses o complements d’altres anys i elaborar a casa la nostra pròpia disfressa.

Compartir amb: