Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciNotíciesComunicats de PremsaRecomanacions davant la compra de disfresses per Carnestoltes

Recomanacions davant la compra de disfresses per Carnestoltes

Recomanacions davant la compra de disfresses per Carnestoltes

La Unió de Consumidors recomana un consum sostenible i responsable

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana amb motiu de la pròxima celebració dels carnestoltes que tindrà lloc entre el 8 i el 13 de febrer, ha realitzat un estudi sobre els preus de les disfresses de carnestoltes. Per tant, en aquestes dates els consumidors ja estan preparant-se per a la seua celebració amb la compra de disfresses, maquillatges, etc.  Aquesta festa cada vegada està més estesa a altres àmbits, a més de les organitzades per determinats municipis, cal afegir les activitats que preparen col·legis, associacions festives entre altres col·lectius.

En les webs de botigues de disfresses s’ofereixen diferents models per a la celebració de carnestoltes, juntament amb els complements i accessoris necessaris. La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana ha comprovat les diferents opcions de les quals disposen els consumidors, i existeix un ampli ventall de preus que especialment depén del tipus de tela, complexitat de confecció i popularitat del personatge. Enguany les disfresses més noves estan relacionats amb els de la pel·lícula Barbie, els preus de la qual oscil·len entre els 27€ fins als 73€, Oppenheimer al voltant de 66€ i Napoleó entre 38€ i 99€. Continuen sent habituals optar per la disfressa de Reina Isabel II entre 30€ i 42€, el d’Emoji, uns 25€, Pokemon Charizard al voltant de 34€ o la disfressa de Dimecres de la Família Adams entre 20€ i 32€.

A aquests preus cal afegir els complements com a perruques, maquillatge, i altres accessoris que, encara que estan en la imatge no estan inclosos en el preu. I encara que aquesta informació sol indicar-se en lletra xicoteta, des de la Unió de Consumidors considera necessari que aquesta informació aparega amb major claredat per a no induir a error al consumidor. Per tant, seria convenient que el preu del producte es corresponguera amb la vestimenta i complements que apareixen en la imatge de la disfressa que visualitza el consumidor, sense perjudici que existisca un major detall en seleccionar la disfressa triada.

D’altra banda, la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana considera que és important que la ciutadania valore la possibilitat de realitzar les pròpies disfresses, o reutilitzar els d’anys anteriors, plantejant-li-ho com una activitat a desenvolupar en família, sobretot en el cas dels xiquets. Si triem aquestes opcions, a més de ser més divertit i econòmic, estarem fomentant un consum responsable i sostenible.

Cal recordar que les disfresses per a menors de 14 anys es consideren joguets i, entre altres qüestions, han de tindre la marca CE que garantisca que els teixits tenen una combustió lenta o advertir l’existència de peces xicotetes o perilloses que puguen ocasionar risc d’asfíxia. En les disfresses per a adults han de complir l’etiquetatge de les peces tèxtils, indicant nom, direcció i el NIF del fabricador, comerciant o importador, número de registre industrial en el cas de peces fabricades a Espanya i composició del producte.

Vicente Inglada, secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana aposta per un carnestoltes sostenible i un consum responsable, bé utilitzant disfresses d’altres anys o bé elaborant la nostra pròpia disfressa. No obstant això, i si finalment optem per comprar-ho sempre seguir les recomanacions de les associacions de consumidors.

Decàleg de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana en la compra de disfresses

  • Triar amb antelació la disfressa de manera que ens permeta poder comparar els preus entre diferents establiments o poder elaborar-ho nosaltres mateixos.
  • En l’elecció de la disfressa evitar els rols de gènere i els estereotips en els seus dissenys especialment quan els destinataris són menors.
  • Les disfresses sempre han de complir l’etiquetatge de les peces tèxtils, indicant nom, direcció i el NIF del fabricador, comerciant o importador, número de registre industrial en el cas de peces fabricades a Espanya i composició del producte.
  • En l’etiquetatge de les disfresses per a xiquets haurà de figurar la marca CE, a més d’aportar informació com: l’edat recomanada, els advertiments d’utilització i les dades d’identificació del fabricador o responsable del producte. Així mateix, l’etiquetatge ha d’estar en espanyol.
  • Si s’utilitzaran màscares, caretes i similars ha de tindre’s en compte l’edat de la persona que la usarà. És fonamental comprovar que els orificis (ulls, nas, boca) tinguen l’adequada obertura i grandària per a evitar riscos d’asfíxia. És important també que estiguen fetes amb materials no inflamables.
  • El maquillatge ha d’indicar la caducitat i components per a evitar al·lèrgies (protegir la pell amb una capa de crema hidratant i el maquille damunt). És recomanable no usar aquests productes en menors de 3 anys.
  • Quant a les perruques, hem de cuidar que estiguen elaborades amb materials resistents al foc.
  • En el cas de les lents de contacte de fantasia, sempre acudir a establiments professionals.
  • L’establiment no té l’obligació d’acceptar canvis si el producte està en perfecte estat. Cal informar-se abans sobre la política de canvis. Recorda que si la compra és en línia disposes de 14 dies per a la devolució
  • Sol·licitar sempre i conservar les factures o tiquets de compra, ja que són la garantia i poden necessitar-se en cas de reclamació.
Compartir amb: