Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciNotíciesComunicats de PremsaLa Unió de Consumidors aplaudeix l’informe del TJUE sobre el IRPH

La Unió de Consumidors aplaudeix l’informe del TJUE sobre el IRPH

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana aplaudeix l’informe emès per l’Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea en el qual ha determinat que la imposició de l’índex IRPH en els préstecs hipotecaris és abusiu per falta de transparència per a les persones consumidores. Si aquesta posició és finalment avalada per la sentència que dictarà el Tribunal de Justícia de la Unió Europea en els pròxims mesos, en ella es determinarà l’abast dels seus efectes, així com les possibilitats que tindran les persones afectades per aquest tipus de préstecs de reclamar les quantitats abonades de més.

L’índex IRPH era l’índex de referència utilitzat majoritàriament per les Caixes d’Estalvis en els préstecs hipotecaris subscrits per les persones consumidores. En el seu moment, les entitats bancàries imposaven aquest tipus d’índex al·legant que la seua evolució seria més beneficiosa per al client. No obstant això, aquest índex ha sigut en tot moment superior al tipus d’interès de l’Euribor, majoritàriament utilitzat en la resta d’entitats, arribant a ser dos punts superior.

Lamentablement, el Tribunal Suprem va entendre que a l’ésser el IRPH un índex oficial no hi havia la possibilitat de revisar les clàusules dels préstecs hipotecaris en els quals s’establia aquest índex per al càlcul de les quotes mensuals, per la qual cosa desestimava les reclamacions de les persones consumidores contra les entitats bancàries.

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana confia que, una vegada més, el TJUE impose el seu criteri més protector dels drets de les persones consumidores, com a part més feble en les relacions contractuals amb les entitats financeres, i confirmen que la clàusula per la qual s’imposa el IRPH és considerada abusiva. Així mateix, esperem també, que en aquest cas, les entitats bancàries inicien un procediment voluntari i automàtic de les quantitats cobrades de més als seus clients, i sense necessitat que s’hagen d’acudir als tribunals de justícia per a reclamar individualment dits imports.

Finalment, recomanem a les persones consumidores que revisen els seus préstecs hipotecaris per a comprovar l’índex que tenen establit reclamant a les entitats bancàries els perjudicis ocasionats, a fi de paralitzar la prescripció de les accions judicials que pogueren ser necessàries quan es dicte per fi la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Compartir amb: