Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09
IniciNotíciesComunicats de PremsaLa Unió de Consumidors obté la devolució de les clàusules sòl a través de la mediació
Cláusula suelo

La Unió de Consumidors obté la devolució de les clàusules sòl a través de la mediació

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, UCCV ha aconseguit que persones consumidores recuperen els diners abonats de més a la seua entitat bancària per l’aplicació de la clàusula solc en les seues hipoteques. La devolució d’aquestes quantitats als consumidors, que han arribat fins als 20.000€ en alguns casos, han sigut recuperades a través de la mediació extrajudicial duta a terme pel departament jurídic de la Unió de Consumidors.

No obstant açò, i malgrat aquests resultats satisfactoris per als consumidors, la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana manté la seua postura crítica amb el Decret-Llei que va aprovar el Govern per a la devolució als consumidors dels diners cobrats de més per les clàusules solc. Des d’aquesta associació, es va reclamar una posició més proteccionista al consumidor, sobretot tenint en compte el desequilibri de força entre ambdues parts. En aquest sentit, la UCCV va sol·licitar que el procés de devolució de les quantitats cobrades indegudament per clàusula solc als consumidors devia ser automàtic, estant obligades les entitats bancàries a amortitzar o ingressar els diners cobrats de més al ciutadà, en un termini de dos mesos. En opinió de Vicente Inglada, Secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana “si s’haguera obligat a les entitats bancàries a retornar els diners de més de forma automàtica, ja estarien solucionades totes les reclamacions”.

El temps ha demostrat que el mecanisme de compensació establit en el Decret-Llei mancava de punts fonamentals de protecció al consumidor. La labor de mediació extrajudicial de les associacions de consumidors ha sigut satisfactòria en moltes reclamacions, aconseguint que el consumidor se li reintegre els diners de forma més ràpida i gratuïta que la via judicial. Però molts reclamants segueixen sense resposta satisfactòria per part de la seua entitat bancària pel que la solució està sent acudir a la via judicial, que és el que des d’un principi les associacions de consumidors pretenien evitar, ja que va a suposar una vegada més el col·lapse dels jutjats, amb la corresponent manca de mitjans.

Finalment, la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana recomana a totes les persones consumidores que es vegen afectades a informar-se i posar-se en contacte amb les associacions de consumidors i les oficines municipals d’informació al consumidor per a comprovar la situació de cada afectat i recomanar-li la millor via d’actuació.

Compartir amb: