Plaza Barón de Cortes, s/n, Mercado de Ruzafa (interior 2ª planta) | 46006 Valencia   963 73 71 09

Recomanacions davant la compra de disfresses per Carnestoltes

La Unió de Consumidors continua observant un abús dels rols de gènere en les disfresses d’adults

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana amb motiu de la pròxima celebració dels carnestoltes que en principi tindrà lloc entre el 25 de febrer i l’1 de març, sempre que la situació sanitària i l’evolució de la pandèmia ho permeten i no retarden la seua festivitat com ja ho han anunciat determinades ciutats, ha realitzat un estudi sobre els preus de les disfresses de carnestoltes. En aquestes dates els consumidors ja s’estan preparant per a la celebració dels carnestoltes amb la compra de disfresses, maquillatges, etc. Un any més, la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana adverteix de la importància d’adquirir productes de qualitat, en establiments especialitzats i de confiança, i de realitzar una elecció de la disfressa responsable, evitant estereotips sobretot quan els destinataris són els menors.

En aquest sentit, la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana ha comprovat en diferents webs de botigues de disfresses els models de disfresses que s’ofereixen per a la celebració de Carnestoltes i el ventall de preus d’aquests articles. Els preus són molt amplis depenent de la mena de la tela i complexitat de confecció i la popularitat del personatge. D’aquesta manera podem trobar la disfressa de Queen Deluxe per 75,14€, Elsa per 49,99€ o el de Fornite Skull Trooper per 43,50€, però els preus més habituals oscil·len entre els 15€ i 25€. No obstant això, cal tindre en compte que en moltes ocasions a aquestes quantitats cal afegir els complements que apareixen en les imatges, però que no estan inclosos en el preu. I encara que aquesta informació sol indicar-se en lletra xicoteta, des de la Unió de Consumidors considera important que aquesta informació apareguera amb major claredat per a no induir a error al consumidor. En aquesta línia, seria desitjable que el preu del producte es corresponguera amb la vestimenta i complements que apareixen en la imatge de la disfressa que visualitza el consumidor, sense perjudici que existisca un major detall en seleccionar la disfressa triada.

No obstant això, enguany entre els més sol·licitats són els relacionats pel·lícules o sèries com el Joc del Calamar, la Casa de Paper on es pot trobar disfresses i complements de tots els personatges, Mirabel de la pel·lícula Encant o dels videojocs com Among US.

Una vegada més queda evident, el continu abús dels rols de gènere especialment en les disfresses d’oficis i professions, i en el cas, que existisca la disfressa de la professió per a tots dos sexes, com el cas de policia, bomber, cuiner, la vestimenta femenina no es correspon amb l’uniforme habitual i diari d’aqueixa professió, establint una diferència per sexes en la vestimenta que no existeix en la realitat. En moltes ocasions es continua utilitzant la imatge de la dona, amb disfresses provocatives i presentant-la com un objecte sexual.

Totes aquestes dades reflecteixen, que encara que s’ha detectat una millora en la presentació de les disfresses, evitant els estereotips en els seus dissenys especialment quan els destinataris són els menors, és necessari posar l’accent a distribuïdors i fabricants perquè continuen treballant en aquesta línia.

Cal recordar que les disfresses per a menors de 14 anys es consideren joguets i, entre altres qüestions, han de tindre la marca CE que garantisca que els teixits tenen una combustió lenta o advertir l’existència de peces xicotetes o perilloses que puguen ocasionar risc d’asfíxia. En les disfresses per a adults han de complir l’etiquetatge de les peces tèxtils, indicant nom, direcció i el NIF del fabricador, comerciant o importador, número de registre industrial en el cas de peces fabricades a Espanya i composició del producte.

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana adverteix als ciutadans que vagen a realitzar aquests dies les seues compres per a Carnestoltes que tinguen en compte una sèrie de recomanacions:

– Les disfresses sempre han de complir l’etiquetatge de les peces tèxtils, indicant nom, direcció i el NIF del fabricador, comerciant o importador, número de registre industrial en el cas de peces fabricades a Espanya i composició del producte.

– En l’etiquetatge de les disfresses per a xiquets haurà de figurar la marca CE, a més d’aportar informació com: l’edat recomanada, els advertiments d’utilització i les dades d’identificació del fabricador o responsable del producte. Així mateix, l’etiquetatge ha d’estar en espanyol.

– En el cas dels complements, cal prestar especial atenció a les màscares. Aquestes han de disposar d’orificis prou grans perquè garantisquen la correcta ventilació, i evitar així l’asfíxia. Quant a les perruques, hem de cuidar que estiguen elaborades amb materials resistents al foc, com el niló o el polièster.

– Amb el maquillatge s’ha d’extremar la precaució, davant el risc que aquests productes no hagen sigut sotmesos als controls dermatològics adequats, per la qual cosa puguen produir al·lèrgies. Normalment, el seu etiquetatge no sol reflectir la composició i, en molts casos, aquestes pintures poden contindre plom, una substància perjudicial per a la pell i la salut.

Finalment, Vicente Inglada Secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana recomana un consum responsable i recorda que sempre es poden reutilitzar disfresses o complements d’altres anys i elaborar a casa la nostra pròpia disfressa.

Compartir amb: